Steeds als ik een tros bananen koop, blijven er wel 1 of twee net te lang op de fruitschaal liggen, waardoor ik ze te bruin vind om zo op te eten. Ik geloof pertinent niet in eten weg gooien, want eten.. duhh. Dus die banaantjes gaan keurig in een zakje de vriezer in voor baksels. Want geloof het of niet, die net te rijpe bananen maken je cakes juist lekker zoet. En rijpe bananen kopen is bijna niet te doen, dus altijd handig om er een paar in je vriezer te hebben. In mijn vriezer lagen er inmiddels een stuk of 6, dus tijd om daar eens wat mee te gaan doen.
Het was al even geleden dat ik een bananenbrood bakte. Zin om er echt de herfst in te proeven, besloot ik er de appeltjes uit mijn fruitschaal ook in te verwerken. En dat kon alleen maar nog lekkerder worden met een kleverige cinnamon swirl er tussendoor. Helemaal niet moeilijk en echt super lekker!
Wat heb je nodig?
3 (over)rijpe bananen
2 cups speltbloem
1/2 cup ongezoete appelmoes
1/4 cup honing (of agave of ahorn siroop)
2 eieren
snufje zout
1 theelepel vanille extract
1 theelepel bakpoeder
1/4 theelepel baksoda
2 theelepels kaneel
handje rozijnen
2 appels, geschild en in blokjes
voor de cinnamon swirl:
1/4 cup honing
1-2 theelepels kaneel
Prak je bananen in een kom met een vork, voeg de appelmoes, de honing, de eieren en de vanille toe en mix het goed met een garde tot een geheel. Voeg nu alle droge ingrediënten toe (behalve de rozijnen en appel) en mix met een spatel tot het maar net gemixt is. Voeg dan de rozijnen en 1,5 appel toe.
Giet ongeveer de helft van dit mengsel in een cakeblik bekleed met bakpapier. Meng dan je cinnamon swirl. Je hebt genoeg kaneel gebruikt als je een stroperige bruine massa krijgt.
Giet de helft van dit mengsel over je beslag in het cakeblik, dit mag kris kras.
Giet er voorzichtig het laatste deel van je beslag over en bestrooi het met de laatste blokjes appel en giet er de rest van de cinnamon swirl over.
Bak de cake in ongeveer een uur gaar op 175 graden. De cake is klaar als een prikker er schoon uit komt. Laat het 10 minuten afkoelen in het blik en verplaats het daarna naar een rekje. Super lekker als het nog een beetje warm is, maar ook koud onweerstaanbaar. En je huis ruikt er heerlijk door!