Get out of your fatsuit for inspiration, foodies and a healthy lifestyle!

Mindful eten

0

Mindfulness; iets voor ploetermoeders of geiten-wollen-sokken-types? Of voor zweverige yoga-meisjes? Don’t think so. Voor mij is mindfulness vooral bewustwording. Wat voel je op dit moment? Fysiek? En geestelijk? Iets waar we maar weinig bij stil staan!

Afvallen is heel droog gezien, niet bepaald complex. Je moet meer verbranden dan je binnen krijgt. Dus minder boterhammen en meer sporten zorgt voor een fijn resultaat op de weegschaal. Of je dat nou doet met Sonja Bakker, Weight Watchers of op je eigen manier, je zal zien dat het allemaal werkt als je zorgt dat je energiebalans negatief is. Het lastige is je mind, of je wilskracht, of je discipline. Want dat taartje heb je toch zo verdiend? En je hebt het deze week toch zo druk, dus je hebt geen tijd om gezond te eten.

Eerder schreef Ik al over Parisiennes en waarom die toch zo slank kunnen blijven. Een van de punten was de liefde voor eten. Ze nemen er de tijd voor, ze gebruiken pure producten, ze snacken niet tussendoor, eten niet uit plastic en genieten van elke hap. Ze eten dus heel mindful.

In Psychologie Magazine las ik een heel artikel over mindful eten. Uit onderzoek blijkt zelfs dat plezier een gunstig effect heeft op ons eetpatroon. Keuzes op basis van genot blijken zelfs beter uit te pakken dan ‘gezonde’ keuzes. (het hele artikel lees je hier!)

De eerste hap die je neemt van iets lekkers geeft het meeste zintuiglijk plezier. Dan proef je die chocola het intensiefst, dan voelt het smeltend ijs op je tong het meest overweldigend. Elke volgende hap, misschien nog best lekker, levert een minder grote bijdrage aan het genieten. Het is een wetmatigheid die we allemaal kennen, misschien zonder het altijd te beseffen: de wet van het afnemend genot. En neem je te veel, dan is ‘mwah’ het gevoel dat na de hele maaltijd overblijft. De kunst is om de optimale portie te nemen. En dat is lastig, want als we lekkers voor onze neus hebben laten we ons maar al te vaak leiden door gedachten aan meer, meer, meer.

En wat kan mindfulness daar nu mee helpen? Er is altijd een bepaalde stimulus; een reclame van MacDonalds, een collega die een roze koek zit te eten, uit automatisme de koelkast open trekken, de kiosk op het station waar je een gratis croissant bij je koffie krijgt etc. etc.
Je reageert op veel impulsen vaak heel reactief, zonder er over na te denken. In veel gevallen is dat erg nuttig. Dat komt van vroeger; als een mammoet je aan zou willen vallen dan rende je meteen weg, daar hoefde je niet over na te denken. Ook nu is het nog wel eens praktisch; als iemand zijn hand naar je uitsteekt dan pak je die bijvoorbeeld meteen aan om kennis te maken.

Maar we zijn mensen, geen apen meer en dat betekent dat tussen die stimulus en reactie (of respons) ook nog iets zit wat we keuze vrijheid noemen. Dat maakt dat jij bewust reageert op een stimulus. Niet reactief en uit automatisme, maar juist pro-actief. Dat is wat mindfulness is. Bepalen hoe je om gaat met een bepaalde stimulus. Het betekent dat je beter moet gaan voelen. Heb je echt honger? Heb je echt dorst?

Deze video van Sandra Aamodt, Neuroscientist, is erg interessant. Ze legt uit dat er in de psychologie twee stromen zijn.
1. De groep mensen die pas beginnen te eten als ze honger hebben.
2. De groep die met wilskracht hun eetgedrag in de hand houden (veelal de mensen die een dieet volgen)
Het grappige is dat de eerste groep veelal minder eet dan de tweede groep. De tweede groep is veel vatbaarder voor reclames of fast food en het blijkt dat ook de tweede groep sneller bezwijkt aan grote schranspartijen.

Meditatie of yoga is niet nodig en een hippe mindfulness training ook niet. (hoewel heel boeiend hoor!)
Het gaat om mindful eating; eten als je trek hebt en stoppen als je vol zit.
– Scherp je zintuigen, wat proef je, welke smaken, welke structuren? Wat ruik je?
– Wat voor nasmaak zit er aan? Door te blijven proeven, ook na het slikken eet je ongetwijfeld minder.
– Eet regelmatig aan tafel zonder afleiding
– Train jezelf in fijnproeven, welke kruiden zijn gebruikt, welke ingrediënten, vind je de smaak echt lekker?
– Laat je eetlust leidend zijn
– Zorg niet je extreme honger krijgt, daardoor kan je waarschijnlijk minder weloverwogen beslissingen nemen
– Zoek uit waar je lichaam zich goed bij voelt

Beetje hulp nodig bij het zoeken naar je intuïtie, je gevoel en je juiste mindset? Inge van Hier & Nu geeft zaterdag 24 oktober een workshop Food & Energy. Opgeven kan via [email protected]

Health journaal #1
Winnaars Eat Lean
Share.

About Author

Author Image

#business #joiedevivre #sporty #bezigbijtje #media

Meer lezen

Leave A Reply

Please type the characters of this captcha image in the input box

Typ de letters van de captcha over in het invoerveld

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief