Krachtvoer: recept voor ouderwetse (vegetarische) erwtensoep

0

Op een ijskoude, winterse dag wil je eigenlijk maar 1 ding… een grote kom dampende erwtensoep . En dan geen hippe versie met exotische superfoods, maar gewoon traditionele, Hollandsche snert zoals oma ‘m vroeger maakte. Maar in mijn geval dan wél met vega-rookworst! Ook lekker met een snee (rogge)brood, voor wie geen fan is van vleesvervangers. Het recept is super simpel, je moet alleen even de tijd nemen voor het schoonmaken en snijden van alle groentes. Duurt even maar dan heb je ook wat. Een heerlijke, mega voedzame maaltijd bomvol vitamines, precies wat je nodig hebt op winterse dagen!

Vega snert, perfect winters maaltje!

Wat heb je nodig? (voor 6 kommen soep)

  • 400 gram spliterwten
  • 1/2 knolselderij
  • 1 winterpeen
  • 1 prei
  • 1 ui (of bijv. 2 sjalotjes)
  • 2 groentebouillonblokjes
  • 2 laurierbladeren
  • Selderij (gedroogd)
  • Peper & zout naar smaak
  • (Vega) rookworst
  • Grote (soep)pan

erwtensoep

Hoe maak je het?

  • Spoel de spliterwten goed af en laat ze vervolgens een uur weken in koud water.
  • Schil ondertussen de knolselderij en de winterpijn en snijd ze in kleine blokjes.
  • Was de prei goed en snijd deze dan in halve dunne ringen.
  • Snipper de ui.
  • Breng 2 liter water + de groentebouillonblokjes + de laurierbladeren aan de kook in een grote (soep)pan.
  • Voeg de uitgelekte spliterwten toe en laat 30 minuten zachtjes koken.
  • Voeg na 30 minuten de rest van de groentes toe en laat nog 30 minuten zachtjes koken. Af en toe even roeren!
  • De laatste minuten kun je de (vega)worst nog even laten meekoken. In mijn geval voeg ik de vegaworst pas na opdienen toe, omdat manlief (a.k.a. De Carnivoor) runder rookworst in zijn soep wilde. In dat geval hoef je de vega-rookworst alleen maar even op te warmen in heet water.
  • Voeg een handje selderij toe en roer nog een keer goed door. Verwijder de laurierbladeren.

Tip: de erwtensoep kan op de dag van bereiding nog wat waterig zijn. Maak ‘m daarom het liefste de dag van tevoren, want de tweede dag is ‘ie stukken dikker en écht lekkerder! Ik eet dan ’s avonds een flinke kom met vegaworst, en neem de dag erna een portie mee met enkele sneeën brood als lunch. Winner!

Eet smakelijk!

Wist je dat… de website bomvol soeprecepten staat in alle kleuren van de regenboog? Wortelsoep, broccolisoep, courgettesoep, pompoensoep… ideale recepten om de koelkast mee leeg te maken!

erwtensoep

erwtensoep Vega rookworst voor mij, runder voor de man

Dit recept is afkomstig van het Jumbo soeppakket. Ik heb de spekjes uit het recept vanzelfsprekend weggelaten, en vega rookworst gebruikt i.p.v. normale rookworst. Daarnaast heb ik het runderbouillonblokje vervangen door 2 groentebouillonblokjes.

Het is Nationale Pindakaasdag! Vier het met deze 4 heerlijke pindakaas recepten.
Warme smoothie van banaan, appel en kaneel
Share.

Over de schrijver

Author Image

#vega #Bourgondiër #fitnessfreak #zoektochtnaarbalans

Meer lezen

Laat een reactie achter

Please type the characters of this captcha image in the input box

Typ de letters van de captcha over in het invoerveld