Het succesverhaal van Saira: 40 kilo en een nier minder

0

Eten was voor mij een verzamelnaam voor mijn beste vriend en grootste vijand. Mijn obsessie. Een zorgwekkend zwaar gewicht was het gevolg en ik moest aan de bak. Inmiddels mag ik 2018 aftrappen met het behalen van mijn streefgewicht! Voor mij een mijlpaal van levensbelang. Mijn transformatieverhaal – deel 2.

De laatste kilo’s

Eerder schreef ik een blog voor GOOYF waarin ik beschreef hoe ik de eerste kilo’s verloor. Ik vertouwde verder op deze eigen ‘werkwijze’ en ook de rest van de kilo’s smolten hiermee langzaam maar zeker weg. Hieronder beschrijf ik dus dit vervolg.

Een prachtige motivatie

Op 31 december 2015, iets voor de klok twaalf uur sloeg, propte ik nog snel even een oliebol in mijn ‘gezellige’ hamsterwangetjes. Wetende dat ik vanaf 2016 serieus aan de slag zou gaan met gezonder leven. Eerder dat jaar was ik mijn moeder bijna verloren aan diabetes type 1 en ernstige gevolgen daarvan: zware nierfalen.

Ik besloot een nier te willen afstaan aan mijn moeder. Ondanks dat ik geadopteerd ben was er verrassend genoeg een match op het gebied van bloed en weefsel! Een gezond gewicht voor de operatie was hierbij wel een must en dit was het laatste zetje dat ik nodig had om serieus iets aan mijn overgewicht te doen.

transformatieverhaal

Ik rond de 100 kilo. Met nadruk op ‘rond’…

Nieuwe gewoonten

Het is natuurlijk niet onmogelijk, maar met een BMI van 38.77 (zwaar overgewicht) had ik wel een lange weg te gaan. Om dichter bij mijn doel te komen voerde ik diverse veranderingen langzaam in mijn leven door, zoals:

  • Regelmatig hardlopen en hiermee conditie opbouwen.
  • Het afkicken van vette, zoute snacks, mijn verslaving, door deze te vervangen met gezondere alternatieven.
  • Overal waar ik kon bewegen, dit ook doen. Dus de trap nemen als het kan. De auto voor kleine boodschappen laten staan etc.
  • Nieuwe associaties met eten maken: dus bijvoorbeeld niet meer onbewust een zak chips naar binnen werken tijdens het Netflixen. Maar aan tafel de tijd nemen voor bijvoorbeeld een quinoa cracker met een paar plakjes zalm en iets van groente erbij. (Nog erg lekker ook!)
  • Meerdere kleine porties over de dag eten, maar na 21.00 uur proberen niets meer te eten.
  • Soms de warme maaltijd in de middag en dan na het sporten.
  • 1 cheatday aanhouden per week (een dag waarop je alles mag eten).
  • Geen taartjes laten staan maar hier juist intens van genieten. Dit zien als een feestelijke uitzondering!
  • Veel lezen over voeding en sport, toepassen van professionele adviezen
  • Mezelf regelmatig belonen voor prestaties door het nemen van een fijne sauna, het kopen van een mooie, nieuwe sportoutfit of heerlijk dineren met mijn geliefde of vriendinnen (hoeft ook niet per se ongezond te zijn).

Oftewel; door mijn lijf gewoon met veel meer respect te behandelen.

transformatieverhaal

Mijn nieuwe gewoonten zorgden ervoor dat de contouren in mijn gezicht weer wat meer zichtbaar werden.

Handige sportgadgets

Wat het bij mij ook goed heeft gedaan is het aanschaffen van een sportwatch. Dit slimme horloge heeft serieus bijgedragen aan mijn afvalproces, met name door vorderingen en records bij te houden en mij hierover te informeren. Hierdoor was ik soms extra trots op mezelf, wat weer motiverend werkt. Een andere handige sportgadget heb ik pas in mijn bezit: draadloze earphones. Heerlijk om lekker ‘vrij’ mee te hardlopen! Met dank aan mijn lieve vriend Thomas J. 

transformatieverhaal

transformatieverhaal

transformatieverhaal

Hardlopen vond ik steeds leuker worden en mijn broeken werden ruimer.

Pauze voor een nierdonatie

Op 17 juli 2017 werden mijn moeder en ik samen opgenomen in het Erasmus MC voor de niertransplantatie. Met een gewicht van 67 kilo ging ik in ieder geval gezond deze operatie in. Het afvallen was alleen al voor deze bijzondere missie het waard.

Mijn moeder is nu gelukkig met een nieuwe nier en hoeft geen helse dialyses meer te ondergaan. Het herstel voor mij werd in een later stadium na de operatie iets complexer. Het sloeg flink in, mentaal en lichamelijk. Het is nu zaak om weer nieuwe energie op te doen. Maar met dit fittere lijf, mijn positieve vooruitzichten en de fijne mensen om mij heen gaat dat zeker lukken!

transformatieverhaal

Mijn moeder en ik vlak voor de operaties. Het mooiste dat ik iemand ooit heb mogen schenken. En zo’n nierdonatie scheelt ook nog eens ca. 150 gram minder op de weegschaal! 😉

Mijn lifestyle is in ieder geval voorgoed veranderd, dus na de donatie pakte ik rustig de draad weer op. Na zes weken mocht ik weer starten met sporten en gezond eten bleef ik gewoon voortzetten. Ik ben niet meer anders gewend. Sterker nog, ik kan me niet voorstellen hoe ik jarenlang mezelf heb volgegooid met extra frietjes of dat ik over bijna al mijn voedsel extra veel zout strooide (wat nu sowieso niet meer handig is met één nier) etc.

1.63 m, 63 kilo

In januari 2018 bereikte ik mijn streefgewicht van 63 kilo. Voor een meid van 1.63 meter lang en 103 kilo zwaar vond ik 40 kilo wel een mooi rond getal. Met nadruk op ‘rond’, als ik zo de foto’s nog eens bekijk ;-).

In totaal heb ik er dus ongeveer drie jaar over gedaan om dit kwijt te raken. Welliswaar zonder een speciaal dieet of rigoureus te stoppen met het eten van ongezonde lekkernijen.

transformatieverhaal

Ik ben nogal een jurkjes-fanaat. Gelukkig pas ik er nu ook in 🙂

Zelfliefde als sleutelwoord

Het klinkt cliché, maar ik denk dat als je leert lief te zijn voor jezelf zonder je doelen uit het oog te verliezen, je wat mij betreft al een heel eind bent in welk proces dan ook. Dus niet alleen op het gebied van eten, maar bij alles wat je doet. Gezien alle uitdagingen die het leven te bieden heeft, is dit niet altijd makkelijk. Jezelf snel voorbij lopen wel. Een funest voor je lichaam en ziel…

Op dit vlak ben ik ook nog aan het leren, maar het besef dat liefde voor jezelf belangrijk is heb ik nu wel. En het heeft mij zeker mentaal ondersteund dit doel te behalen, omdat afvallen meer is dan alleen gezond eten en (meer) sporten. Het is een mentaal spel, waarbij er maar één persoon het belangrijkste is, degene die het verschil kan maken voor zichzelf.

Het koesteren van mijzelf heeft in ieder geval al veel effect gehad op mijn binnenkant, maar ook zeker op mijn buitenkant. En het is natuurlijk super als anderen dat ook opvalt! #complimentjesoverload 😉

Wil jij jouw succesverhaal ook delen en zo anderen inspireren & motiveren? Stuur dan een mailtje naar info@getoutofyourfatsuit.nl!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share.

Over de schrijver

#vega #Bourgondiër #fitnessfreak #zoektochtnaarbalans

Meer lezen

Laat een reactie achter

Please type the characters of this captcha image in the input box

Typ de letters van de captcha over in het invoerveld