Spice up your life! Maartje’s favo kruiden in de keuken…

0

Alhoewel het natuurlijk fantastisch zou zijn, gaat deze blog niet over een van de beste girlbands uit de nineties (geef maar toe, we zongen allemaal mee!), maar over spices! Kruiden dus.

Als jij je al een tijdje verdiept in een gezonde lifestyle, zul je weten dat je het beste niet teveel uit pakjes en zakjes kunt koken. En wanneer je hier net mee begint, zul je misschien ervaren dat je eten ineens ‘minder smaak’ heeft. Dat kan kloppen, want je eten bevat geen enorme hopen toegevoegde suikers of zout meer. En dat is natuurlijk even wennen voor je smaakpapillen. Maar zoals een collega van me eens zei: Je zult uiteindelijk alleen maar meer gaan proeven en meer smaak ervaren aan producten waarvan je vroeger dacht dat het echt alleen maar lekker te maken was met kaassaus of jus.

Dus loop vandaag eens naar de kruidenafdeling in je supermarkt en ga helemaal los! Koop sowieso onderstaande kruiden, omdat die niet mogen ontbreken in je keuken, om een ware kruidenkoning(in) te worden!

Het is toch (een soort van) koud buiten, dus ga experimenteren in de keuken met kruiden: Je staat lekker warm in je keuken en veel kruiden hebben verwarmende eigenschappen, dus maken je lichaam ook nog eens van binnenuit warm, wanneer je ze eet. Win-win situatie dus en daar hou ik van.

peperkorrels

Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik geen ‘natural’ ben, wat kruiden toevoegen betreft. Een beetje verse peper over mijn avondeten en een ‘shitload’ aan kaneel over mijn havermout in de ochtend. Tja, voor een hele lange tijd was dat het wel zo’n beetje… Maar dankzij de eerdergenoemde collega heb ik gelukkig wat geleerd over de helende, verwarmende, verkoelende en andere eigenschappen van kruiden. Deze informatie vond ik enorm interessant en deel ik daarom graag met jullie:

MUNT

Vind ik heerlijk als thee, met verse citroen en gember. Ik doe het ook wel eens in mijn smoothie of door mijn salade. Munt is verfrissend en goed voor de spijsvertering. De geur van munt gaat misselijkheid en hoofdpijn tegen en verbetert de concentratie. Ik kies altijd voor verse munt; sla deze wel even een paar keer ‘kapot’ op je hand, voordat je hem in je salade of thee doet. Dit zorg namelijk voor een sterkere muntsmaak!

Munt heeft een verkoelende werking, dus gebruik dit vaker in de zomer, dan in de winter.

GEMBER

Er zijn veel mensen die echt niet van gember houden, maar gelukkig kun je er aan wennen. En dat zou ik maar doen, want het is enorm goed voor je! Ik doe meestal een paar schijfjes in mijn thee of mix een klein stukje (1 cm) geschilde gember door mijn soep of curry. Gember helpt bij misselijkheid, maagkramp, spijsverteringsstoornissen, verkoudheid, griep, vermoeidheid en een slechte bloedsomloop. Do I need to go on…? Gewoon in huis halen natuurlijk!

KANEEL

Ik hou van kaneel. Echt, ik vind het verrukkelijk! Gelukkig is ook nog eens gezond en kan ik het onbeperkt strooien over mijn appel of peer, eventueel warm uit de oven. Maar natuurlijk ook lekker door de havermout! Kaneel is goed voor de bloedcirculatie en stimulerend voor ademhaling, hart en spijsvertering. Het is lekker verwarmend en helpt bij een opgeblazen gevoel.

kaneelstokjes

KNOFLOOK

Een superkruid die wij eigenlijk allemaal met regelmaat gebruiken en vrijwel allemaal in huis hebben, toch? Ik gebruik het altijd als basis voor mijn soepen (uitje en knoflook bakken, groenten naar keuze toevoegen, water en bouillonblokje erbij en klaaaarrr).

Knoflook werkt met name bloeddrukverlagend, cholesterolverlagend, bloedverdunnend, ontstekingswerend, bloedzuiverend, ontgiftigend, spijsverteringsbevorderend, krampstillend, bevordert transpiratie en is koortswerend.

KURKUMA

Is familie van de gember en dat proef je in de pittigheid van dit kruid. Ik heb dit meestal in poedervorm in huis en gebruik het hetzelfde als verse peper, dus over mijn groente, rijst, enz. Kurkuma is sterk ontstekingsremmend en verzachtend bij pijn en koorts. Het is goed voor het geheugen en schijnt zelfs preventief te kunnen werken tegen alzheimer. Het bevordert de spijsvertering, werkt ontgiftend en versterkt het immuunsysteem. In India wordt kurkuma zelfs het ‘heilige kruid’ genoemd en al eeuwen geroemd om zijn geneeskrachtige werking.

kurkuma

KOMIJN

Dit kruid is ook weer lekker door groente en rijst. De enzymen in komijn kunnen zorgen voor een betere spijsvertering en heeft een licht ontgiftende werking.

Welke kruiden zijn onmisbaar in jullie keuken en waarom?

Liefs, Maartje

Share.

Over de schrijver

#fitgirl #veggie #staypositive #nevergiveup #justgoworkout

Meer lezen

Laat een reactie achter

Please type the characters of this captcha image in the input box

Typ de letters van de captcha over in het invoerveld