Luisteren naar je lijf

1

Wie mij kent weet dat ik een gedreven meid ben. Ik doe niets half, wil overal goed in zijn, zal altijd alles geven en doe soms net of ik superwoman ben. Als mensen met bewondering vragen hoe ik dat toch doe, zo gezond eten en sporten naast mijn drukke leventje kan ik daar nog wel eens luchtig over doen. Ik voel me er lekker bij, dus het kost me niet zo veel moeite. Maar soms is het toch wat minder makkelijk dan ik mezelf voor houd.

Ik heb sinds kort een hele leuke nieuwe job. Ik ga er iedere dag fluitend naar toe en kom lachend weer thuis! Maar man man wat ben ik stiekem moe van al die nieuwe informatie die ik op moet zuigen. De eerste week ging ik nog stug iedere avond sporten, want het viel best mee als ik ’s avonds thuis kwam. Maar die ochtenden… Nu ben ik toch al niet zo’n ochtend mens #deathbeforedecaf, maar toen ik deze week 2 uur lang door mijn jengelende wekker heen sliep en in week 2 al te laat kwam, was het letterlijk tijd voor een wake up call!

Een nieuwe baan, verhuizen, een sterfgeval in je nabije omgeving, een scheiding, een zwangerschap, een nieuwe relatie, of het nu positief of negatief is, dit zijn allemaal voorbeelden van life events. Grote veranderingen die stiekem veel van je vragen en die je niet moet onderschatten. Juist met dit soort situaties is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. En dat kan zijn door juist je routine vast te houden van gezond eten en blijven sporten, maar dat kan ook door nog beter te luisteren naar je lijf en ook daadwerkelijk wat te doen met deze signalen. Zoals Renate eens zo mooi tegen Anne en mij zei; “Leer te luisteren naar het gefluister van je lijf, zodat het niet hoeft te gaan schreeuwen”.

luisteren naar je lijf

Het gaat allemaal om balans

Hoe doe ik dat dan? Ik voel me het lekkerst als ik gezond eet en sport, maar heb ook geleerd dat voldoende rust dan juist heel belangrijk voor me is. Ik heb daarom mijn voedingsschema even lekker los gelaten, maar eet wel gezond. Na hier al jaren mee bezig te zijn, weet ik heel goed waar mijn lijf “het goed op doet”, dus even niet te streng maar met gezond boeren verstand mijn winkelmandje vullen. Dat wil ook zeggen in mijn geval, dat ik op een vrije dag beter moet nadenken wat ik de hele week mee wil nemen als lunch, om zo ’s ochtends niet zo te hoeven stressen. Preppen is namelijk niet mijn sterkste kant… Hoezo chaoot?

Ook met sporten ben ik wat milder voor mezelf geworden. Ik ga nog steeds minimaal 3 keer per week, gewoon omdat ik het fijn vind. Maar luister wel beter naar mijn energie. Soms betekent dat ik de sportschool skip en een avondje op de bank blijf hangen, en soms betekent dat ik wel ga, maar met iets minder zware gewichten train.

Daarnaast ben ik niet vies van een feestje in het weekend. Ook dat doe ik nu met mate. Tuurlijk ga ik nog leuke dingen doen, maar zorg ook dat ik voldoende rust pak in mijn weekenden om bij te kunnen tanken. Ik heb me ook als regel gesteld om iedere weekdag voor 22.30 in bed te liggen en echt te zorgen voor minimaal 8 uur slaap per nacht. Allemaal hele simpele en basale dingen, maar soms ben je zo gewend om door het leven te rennen dat het tijd wordt voor een flinke tackle. Weer even pas op de plaats en opnieuw op zoek naar balans om weer langzaam te kunnen wennen aan je nieuwe situatie.

Ik gebruik het echter niet als vrijbrief om nu alles los te laten. Streng en gedisciplineerd zijn levert namelijk ook veel op! Het geeft ritme en structuur, maar daarnaast is het goed om juist nu je lijf te blijven voeden ipv vullen met snelle, maar vaak minder gezonde keuzes. En van lekker bewegen krijg je ook rust in je hoofd en kan je alles even lekker loslaten.

Heb jij onlangs ook een life event meegemaakt? En hoe ging jij daar mee om? Benieuwd naar jullie tips!

En nu eindelijk echt dat bikini proof lichaam
Krachttraining en een voedingsschema van Health Advies Breda. Hoe is het nu?
Share.

Over de schrijver

Author Image

#yoga #krachttraining #fraukesfavoriet #coach #keukenprinses

Meer lezen

1 reactie

Laat een reactie achter

Please type the characters of this captcha image in the input box

Typ de letters van de captcha over in het invoerveld