Het succesverhaal van Saira

0

Mijn gewicht is zolang als ik mij kan herinneren een behoorlijk dingetje. Met de nadruk op ‘behoorlijk’ toen eenmaal op mijn 27ste de wijzer van de weegschaal over de 100 reikte. Gewoon veel te zwaar voor een meid van 1.63 m.
Gek genoeg deed dat me op dat moment niet veel. Want ik voelde mij toch gelukkig en zag verder geen reden om mezelf op wat voor manier dan ook te veranderen.

Zelfs niet toen mijn toenmalige vriend al twee jaar serieuze signalen afgaf dat het nu wel echt te ver ging met mijn overgewicht. Maar ik was gewoon dol op (met name ongezond) eten. Vooral chips en andere hartigheden. Naast deze slechte eetgewoonten kwam er nog bij dat ik als communicatiemedewerker veel uren in de week achter mijn bureau zit. En ik hield totaal niet van sport. Wat mij betreft dé formule voor het kweken van een flinke buikomvang.

het succesverhaal van Saira
Op mijn zwaarst: 103 kilo

Ik ben nooit echt slank geweest. Als klein meisje in groep 3 woog ik al rond de 40 kilo. Op een dag zei een schooldokter tegen mij dat als ik mijn bakje chips niet snel ging vervangen voor een appel, ik mijn 16e jaar niet zou halen. Maar ik verving de chips niet. En de dokter had achteraf natuurlijk geen gelijk, maar haar ‘dreigement’ was niet helemaal loos. Want uiteindelijk werd ik wel een te dikke volwassen vrouw, die haar bovenarm praktisch ook als hoofdkussen kon gebruiken. En die zelf geen idee meer had van haar eigen omvang. Ik kocht gewoon steeds een kledingmaatje groter. Zonder daar verder van te schrikken (ik bedoel kom op, welke dame vindt het nou niet gênant dat ze de kleding uit een ‘normale’ winkel niet meer in komt).

het succesverhaal van Saira
Zelfs zwarte kleding kleedt op een gegeven moment niet meer mooi af 😉

Maar het hield wel een keertje op. En wanneer het precies ophield, weet ik nog heel goed. Mijn moeder heeft diabetes (type 1) en belandde als gevolg daarvan een jaar geleden met zware nierfalen in het ziekenhuis. Het besef dat zij vocht tegen iets waar zij niets aan kon doen en ik bezig was mezelf langzaam te molesteren door maar steeds zwaarder te worden, maakte me opeens boos en ondankbaar. ‘Welke idioot doet zichzelf nou zoiets aan?’, dacht ik, terwijl ik vol emotie naar mijn moeder in haar ziekenhuisbed keek. Vanaf dat moment besloot ik eindelijk aan mijn lijf te gaan werken.

De 2 ‘gouden’ regels van afvallen kent over het algemeen iedereen wel: gezond eten en genoeg bewegen. En iedereen weet ook dat ze simpeler klinken dan ze in de praktijk zijn om uit te voeren. En inderdaad, toen ik ermee begon voelde ik mij een soort afkick-patiënt. Heel mijn leven was ik gewend een behoorlijke dosis vet, zout en suikers tot mij te nemen en dat ging de eerste periode tegenstaan. Mijn lichaam riep vanuit elke vetcel dat deze aangevuld moest worden. Maar de overwinning was des te mooier aan het einde van de dag wanneer ik geen gehoor had gegeven aan de overtollige vetcellen. Sterker nog, doordat ik was begonnen met sporten werden ze overstemd door een goede dosis endorfine.

proces-1 het succesverhaal van Saira
Sporten begon ik steeds leuker te vinden. En toen mijn sleutelbeenderen weer zichtbaar werden, werd ik des te meer beloond voor al mijn lichamelijke inspanningen.

Geleidelijk aan gooide ik mijn slechte eetgewoonten de deur uit en wist ik maaltijden te ‘upgraden’. Bijvoorbeeld: voor mijn werk reis ik veel met het OV en rond etenstijd kom ik altijd langs treinstations. Ik liet me vaak verleiden door de geur van gebakken friet. En dan at ik thuis ook nog mijn bordje met avondeten leeg. Dubbelop dus. De friet ging ik vervangen voor iets waar ik ook gek op ben, namelijk sushi. Vanuit daar ging ik naar een kleine zeewiersalade (71 kcal) als tussendoortje. Ten opzichte van een patat met mayonaise, een mooie winst van ongeveer 500 kcal minder.

Het constante hongergevoel ebde weg en ik werd blij van bijvoorbeeld een banaan als energiebron (eten zoals het bedoeld is, als brandstof en bouwstof) voor het sporten. Ik begon ook een betere conditie met hardlopen op te bouwen. Het gaf een enorme kick dat ik eerst niet eens 2 minuten kon joggen, maar dat nu meer dan een uur achterelkaar kan! Ik leerde genieten van een welverdiende sauna na het sporten i.p.v. een zak chips die ik in de oude situatie op hetzelfde tijdstip van de avond soldaat zou maken. En the best part was: door deze nieuwe lifestyle kon ik na een tijdje opeens mijn oude geliefde spijkerbroek weer in! Wat een overwinning(en)!

het succesverhaal van Saira
Ik pas er weer in!

Ondanks dat ik nog niet ben waar ik wil zijn (63 kilo), ben ik al mega trots op mezelf. Trots op dat ik een effectieve manier gevonden heb om af te vallen. Binnen een jaartje wist ik daarmee van 103 kilo naar 79 kilo te gaan. Ik voel me lichter en tegelijk sterker (heb ook wat meer spieren gekregen). Alles is nu al mooier in verhouding. Mijn kuiten worden steeds slanker en gespierder. En het is echt fantastisch als je op een dag merkt dat je speknek verdwenen is. En dat je met trots in de spiegel kan kijken. Ik weet het zeker: een beter afscheid van ‘je oude ik’ kun je bijna niet hebben.

na-3 het succesverhaal van Saira
Ik sport nu standaard een paar keer in de week en krijg er een goed gevoel en meer energie van.

Share.

Over de schrijver

#yoga #krachttraining #fraukesfavoriet #coach #keukenprinses

Meer lezen

Laat een reactie achter

Please type the characters of this captcha image in the input box

Typ de letters van de captcha over in het invoerveld