Het succesverhaal van Ergul

0

Hoi allemaal! Leuk dat je even de tijd neemt voor het lezen van mijn fit journey! Ik zal me eerst even voorstellen.. Ik ben Ergul Vervaart, 21 jaar en ik woon in Etten-Leur, een leuk dorpje naast Breda. Ik ben kapster van beroep en naast mijn werk ben ik zo’n 5 keer in de week in de sportschool te vinden. Ik heb hierin mijn nieuwe passie gevonden!

Laten we bij het begin beginnen… Ik heb altijd een ‘normaal’ figuur gehad, was niet te dik en niet te dun. In maart 2012 kreeg ik een relatie met mijn lieve vriend Jordy. Wij zijn meteen vanaf het begin heel veel samen geweest, wat natuurlijk gepaard ging met een hoop lekkere hapjes en drankjes. We hielden ervan om met een chipje op de bank te hangen en lekker uit eten te gaan. We hebben zelfs een tijd gehad dat we ieder weekend met vrienden gingen drinken, en ja we weten nou eenmaal dat alcohol niet gezond is.

Ik wil zeker niet zeggen dat het door onze relatie komt dat ik wat forser werd, maar ik denk dat iedereen die net een relatie heeft wel van samen lekker eten houdt. Ik merkte op een gegeven moment dat ik wat dikker werd, en ik werd steeds onzekerder. Strakke shirtjes had ik nooit meer aan en in de zomer vermeed ik leuke jurkjes. Ik had voor het ‘succes’ al heel wat pogingen gedaan om wat af te vallen. Ik heb heel wat sportschool abonnementen gehad maar toch kon ik nergens de motivatie vinden om door te gaan.

Transformatie Ergul
Soms… dan keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘het valt allemaal wel mee.. het kan nog wel..’ Maar, een tijdje later stond  ik in een winkel een bikini te passen en ik stuurde een foto naar Jordy om te kijken wat hij ervan vond. Ik bedekte met mijn armen mijn buik, om nog iets van de foto te kunnen te maken. In die grote spiegel voor me, zag ik dat dit niet het lichaam was waarvan ik van droomde. Later keek ik die foto terug, en ik werd een beetje boos en verdrietig van binnen, dat ik het zo ver had laten komen. Dit was niet wat ik wilde en ik ging het veranderen!

Transformatie Ergul

Een vriendin sportte al een tijdje bij een sportschool in het dorp. Ze vroeg of ik zin had om een keertje mee te gaan, en ja hoor ik trok mijn leukste sportkleding aan en ik ging de volgende dag mee. Ik ben ook meteen begonnen met mijn voeding te veranderen, en liet alle frisdrank en het ongezonde eten staan. Vanaf dat moment besloot ik om het een keer tegen niemand te zeggen dat ik wilde afvallen. Ik dacht, we zien wel hoe ver we komen.

Bij de mislukte pogingen hiervoor was ik er veel te veel mee bezig. ik ging de maten van mijn lichaam opmeten en maakte foto’s zodat ik na een tijd het verschil kon zien. Dit keer wilde ik het anders aanpakken en dat beviel me heel goed. Doordat ik het eigenlijk tegen niemand had verteld, kwamen de complimentjes vanzelf. Mensen in de kapsalon spraken mij aan: ‘joh ben je afgevallen?’ Ik vond dit zo fijn! Want dan weet je zeker dat mensen het zien, en niet dat ze zeggen dat je afgevallen bent omdat ik vertelde dat ik hiermee bezig was…

Transformatie Ergul

Al snel vlogen de kilo’s eraf (wat voornamelijk heel veel vocht was), en ik besloot na twee maanden om naar Health Advies Breda te gaan. Daar konden ze me nog meer helpen met mijn doelen. Ik heb een eet- en trainingsschema gekregen waar ik me heel goed aan kon houden en wat ook superfijn werkte! We gingen een lange tijd mijn vetpercentage verlagen, wat dus uiteindelijk met 10% is gezakt.

Transformatie Ergul

In deze periode sportte ik 2 tot 3 keer in de week. Jordy en ik wilden ook tijd hebben om samen te zijn en niet dat ik iedere vrije avond in de sportschool te vinden was. Hij heeft mij zo goed geholpen! Iedere dag heeft hij gezegd hoe goed ik bezig was en hoe trots hij op me was. Dat heeft me zeker meer kracht gegeven om deze keer wél door te gaan!

Uiteindelijk kan ik wel zeggen dat mijn proces heel goed is verlopen. Ik heb weinig tegenslagen gehad en iedere keer als ik ging meten was het weer positief. Weliswaar niet altijd even veel, maar met kleine stapjes.

Transformatie Ergul

Nu, 1,5 jaar verder, ben ik zo ontzettend trots op mezelf dat ik dit heb doorgezet! Dat ik eindelijk de motivatie en de juiste balans heb weten te vinden. Ik ben in totaal 20 kilo afgevallen en zoals ik al zei 10% vet verloren.

Jordy heeft een half jaartje geleden ook de knoop door gehakt en is mee gaan trainen. Omdat we nu samen sporten, zijn we 5 dagen in de week in de sportschool. Het is zo fijn dat we nu allebei dezelfde passie hebben en dat we elkaar kunnen motiveren en helpen tijdens trainingen. Ik merk aan mezelf dat ik het SUPER interessant en heel leuk vind om alles over voeding en sport te weten te komen.

Mensen vragen wel eens: raak je dat nou niet beu? NEE, ik heb echt mijn levensstijl aangepast en dit is waar ik me fijn bij voel. Ik ga nog steeds iedere 3-4 weken naar Health Advies om mijn volgende doelen te kunnen bereiken. Sinds kort heb ik een eigen Instagram @fit.ergul aangemaakt, om gemotiveerd te blijven maar ook om anderen te motiveren! Dat vind ik zo leuk om te doen!

Transformatie Ergul

Twee jaar geleden had ik dit alleen nog maar kunnen dromen. Ik was altijd zo jaloers op de ‘fitgirls’, hun lichaam en sowieso dat mensen het leuk vonden om te sporten. En nu? Nu baal ik als ik een dag niet kan trainen en ben ik weer blij als ik een uitschieter qua eten heb gehad dat het de volgende dag weer op orde is. Iedereen kan het, dus jij ook! Ik zeg altijd maar zo: it’s all about your mind. Knop om en gaan!

Liefs, Ergul

 

Share.

Over de schrijver

#healthylifestyle #foodie #sportyspice #wanderlust #fashionista

Meer lezen

Laat een reactie achter

Please type the characters of this captcha image in the input box

Typ de letters van de captcha over in het invoerveld