Het Grote Detox Project – week 4

0

Zo moeizaam als week 3 was, zo makkelijk ging het deze vierde week van mijn Grote Detox Project. Misschien door het feit dat het gevoelsmatig ‘de laatste week’ is, of misschien was week 3 gewoon een soort ‘make or break’ week. Ze zeggen namelijk, dat het 30 dagen duurt om een nieuwe gewoonte aan te leren. Of naja, in dit geval een slechte gewoonte af te leren, namelijk gedachteloos (vr)eten naar binnen werken…

Deze vierde week van mijn Detox Project was de behoefte aan snacken & snaaien minimaal aanwezig. Ik heb de lol hervonden in gezond eten, en variëren met etenswaren die je lijf voeden. Mijn lijf doet het er goed (beter!) op, ik kijk weer blijer in de spiegel, en ook sporten gaat beter. Kortom: ik heb mijn draai gevonden!

Lekkerder sporten, blijer in de spiegel kijken

Ik merkte ook dat ik gaandeweg de weken steeds minder calorieën ben gaan tellen. Want eigenlijk vind ik dat gewoon een tijdrovend iets, wat me vooral veel energie kost. En doordat ik nu anders met eten omga, bewustere keuzes maak, en ook bewuster van mijn eten geniet, draait het niet zo zeer meer om die calorieën. Hierdoor krijg ik ongetwijfeld de ene dag wat meer binnen dan de andere dag, maar je gezond verstand vertelt je heus wel of je overall goed bezig bent. En daarnaast, we zijn ook maar mensen hè!

Heerlijk bakken in het weekend met een extra dikke plak zonder schuldgevoel!

En nu? Nu ga ik weer op zoek naar de balans. Want ik wil mijn wijntjes in het weekend absoluut niet laten staan, ik wil af en toe een dikke vette kaaspizza naar binnen werken met wellicht zelfs een reep chocolade als toetje. Maar ik wil hier wel bewuster mee omgaan, dit niet als regel maar als uitzondering zien. En doorgaans alleen in het weekend, want ik geloof heilig in de 80/20 regel.

Elke dag variatie, genieten van wat je eet

Bovenal wil ik mezelf niet alles ontzeggen, maar ook niet alles toezeggen. Ik merk nu wel al, dat doordat ik in de week veel meer dan voorheen varieer met eten en recepten, ik in de weekenden véél minder snaaibehoefte heb. Ik heb me een lange periode heel streng aan voedingsschema’s gehouden, waarin ik week in, week uit hetzelfde at. Door dat gebrek aan variatie had ik in het weekend mega cravings. Immers had ik me de dagen daarvoor gevoelsmatig heel veel ontzegd, en at ik niet waar ik zin in had, maar wat mijn schema me voorschreef. Hierbij moet ik wél de kanttekening maken, dat ik dankzij die voedingsschema’s keihard afgetraind in mijn trouwjurk stond te shinen, op en top in shape, en dat had ik geen seconde anders gewild. Maar er is een tijd van komen, en er is een tijd van gaan.

Dankzij het streng opvolgen van een voedingsschema wél strak in trouwpak!

En mocht je, je nou afvragen wat ik aan kilo’s ben kwijtgeraakt… Absolutely no idea! Ik ben namelijk de afgelopen 4 weken (en daarvoor ook al maanden niet) geen enkele keer op de weegschaal gaan staan. Toen ik een maandje geleden startte, wist ik dat ik was aangekomen. Op de weegschaal gaan staan en dat keihard bevestigd zien worden, had voor mij geen enkele zin. Sterker nog, ik zou me ontzettend veel rottiger zijn gaan voelen. Het is maar een getal…

En stel dat ik wél op die weegschaal was gaan staan, en na 4 weken amper een grammetje zou zijn gaan afgevallen, hoe had ik me dan gevoeld? Ongetwijfeld waardeloos, en de 4 weken hadden zinloos geleken. De euforie van lekkerder in je vel zitten, en trots zijn op de bewuste keuzes die je hebt gemaakt, zouden volledig in de wind worden geslagen. Terwijl ik me nu écht goed voel! Ik ben er trots op dat ik de 4 weken zo goed heb volgehouden, en of ik nu wel of niet in kilo’s ben afgevallen: ik ben gezond bezig geweest en heb me bewust met voeding beziggehouden. En dát is waar het uiteindelijk om draait. Niet om dat getal op de weegschaal (staar je er niet blind op!), maar om goed voor je lijf zorgen, bewuste keuzes maken, en genieten van eten. Zonder schuldgevoel, ook na een keer een wijntje teveel of een extra stukje chocolade.

Kortom: 4 weken detox hebben voor mij in een paar key learnings geresulteerd. En die key learnings zijn geen rocket science. Sterker nog, het zijn zaken die ik in het verleden heus eerder heb gehoord van anderen. Maar het gekke is, woorden blijven woorden totdat ze een betekenis voor jou krijgen. En ik moest het zélf ervaren, om te begrijpen wat andere mensen misschien al jaren roepen. Voor mijn gevoel ben ik voor het eerst in mijn 32 levensjaren écht op weg naar balans.

Gezond eten kan zó lekker zijn, bewijst ook deze homemade Gado-Gado

Enfin, mijn 2 Eureka-momenten na 4 weken detox:

  1. Ga voor lange termijn goals, niet voor short-term satisfaction De lange termijn voldoening van gezond eten en bewuste keuzes maken is écht groter dan de korte termijn voldoening van snacken en snaaien…
  2. Staar je niet blind op de weegschaal Het is maar een getal. En het is een momentopname, waarin zoveel factoren een rol spelen. Ik stond ooit 2x per dag op de weegschaal en werd daar doodongelukkig van. Natuurlijk is ook daar een gulden middenweg in, maar voor mij werkt de weegschaal niet. Gezond verstand gebruiken en bewuste keuzes maken met je voeding zijn betere graadmeters. Luister naar je lijf, voel hoe je kleding zit, maak foto’s als je wilt om progressie te bekijken, maar laat niet alles afhangen van een cijfer op een weegschaal.

En nu? Een belangrijke motivatie was mijn kledingcollectie die grotendeels niet meer paste, en bij een aantal spijkerbroeken is dat nog steeds het geval. Ik ga daarom voorlopig nog even door, weliswaar in een iets mildere variant. Misschien niet eens zo zeer vanwege die spijkerbroeken, maar vooral omdat ik me er écht héél goed bij voel, en dat is uiteindelijk waar het om draait.

Mijn andere blogs gemist over Het Grote Detox Project?
Lees hier alles over de start, hier het verslag van week 1, hier het verslag van week 2 en hier week 3.

Share.

Over de schrijver

#vega #Bourgondiër #fitnessfreak #zoektochtnaarbalans

Meer lezen

Laat een reactie achter

Please type the characters of this captcha image in the input box

Typ de letters van de captcha over in het invoerveld