Het Grote Detox Project deel 1 – Ready, set, GO!

0

‘Wat er niet aankomt, hoeft er ook niet af’. Deze slogan, in de jaren 90 gebruikt door een kazig A-merk, staat nog vers in mijn geheugen gegrift. Makkelijker gezegd dan gedaan though. Zeker voor alles-of-niets meisjes zoals ik. Want waar ik jarenlang snoepvrij door het leven ging (lees: nooit een toetje, never een stuk chocolade), verloor ik de laatste tijd nogal de discipline. Het resultaat van 6 maanden de teugels laten vieren? Een garderobe die zich beperkt tot voornamelijk jurkjes en rokjes (wie de broek niet past, trekke ‘m niet aan), een struisvogelpolitiek-relatie met de weegschaal, en een lichaam dat regelmatig schreeuwt om suiker… Tijd voor een detox!

Iets teveel van dit kaliber de laatste tijd…

Lekker, maar té veel, té vaak

In januari schreef ik al een blog over mijn zoekgeraakte motivatie. Mijn bruiloft eind vorig jaar was zo’n mega doel voor me, en na afloop werd ik daar een beetje doelloos van. Want waar trainde ik nu precies voor? In februari volgde nog een blog met mijn gouden motivatietips, en ik was op de goede weg… Totdat ik met mijn werk een aantal keer op pad ging (Dubai, 2x Frankrijk, België…) en ook nog een paar weken in Bali & Lombok vertoefde. Er was een knop omgegaan in mijn hoofd en een stemmetje bleef zeggen: “Ja, je hebt nu zo veel ongezonde reisjes, dat die ene reep chocolade extra ook niet meer uitmaakt”. En voor ik het wist, at ik om de haverklap weer een reep chocolade, haalde ik regelmatig een ijsje (en ging dan niet voor sorbetijs, maar voor 3 bolletjes van de meest romige volvette chocoladesmaken), at ik bij ieder diner een voor-, hoofd- én nagerecht, en dronk ik liters frisdrank. Niet alleen in het weekend, maar ook doordeweeks at ik gezellig taart mee als er op kantoor werd getrakteerd, of peuzelde ik wat broodjes weg tijdens een werklunch. De weegschaal vermeed ik, want ik wíst dat ik was aangekomen en besloot daar eens lekker niet de confrontatie mee aan te gaan.

Ijsje hier, ijsje daar…

En een cocktailtje hier, wijntje daar…

De komende weken ga ik ‘back to normal’. Vier weken lang even door de zure appel heen bijten, streng zijn voor mezelf, wat saaier zijn tegenover family & friends (waarvoor nu alvast mijn excuses) en afkicken van de suiker. Na die vier weken de tussenstand opmaken en vanaf daar nieuwe doelen opstellen. Voor de eerste vier weken zit het als volgt:

Niet snoepen.
Dus geen taartjes en geen chocolade, en dat is misschien wel de grootste uitdaging. Oef, dus ook niet de nieuwste smaak Johnny, wit appelkruimel (hemeltjelief, waar begin ik aan)

Geen frisdrank.
Ook niet light. Frisdrank is niet goed voor je. Period. Water wordt mijn nieuwe beste vriend (en koffie, daarvan afkicken zit er voorlopig even niet in).

Zo min mogelijk pakjes en zakjes.
Om mijn lichaam te voeden in plaats van te vullen, ga ik zoveel mogelijk puur en onbewerkt eten. Groenten, noten, zaden, fruit, peulvruchten, dat soort werk.

Zo min mogelijk suiker.
Suiker is moeilijk om geheel te vermijden, want zelfs in magere kwark zit suiker. Maar, de komende weken ga ik wel betere keuzes maken. Bijvoorbeeld dus die magere kwark in naturel, in plaats van met een smaakje (check de etiketten maar eens, je zal ervan schrikken hoeveel suiker er zit in magere kwark met bijvoorbeeld vanillesmaak…).

Weinig tot geen alcohol.
Alcohol doet niets voor je lijf, daarvan ben ik overtuigd. De afgelopen jaren voerde ik zo nu en dan een drooglegging in van een maandje of twee. Maar het leven moet wel leuk blijven, en alcohol op feestjes vind ik nu eenmaal écht. heel. gezellig. Sterker nog, ik ben van mening dat ik er oprecht een gezelliger gezelschap van word op feesten en partijen. Daarom ga ik de komende vier weken voor ‘weinig tot geen’.

Lui zweet eruit sporten!


En nu is er geen weg meer terug. Het staat op papier en jullie zijn er getuige van. Mijn Detox Project is AAN. De komende weken houd ik jullie op de hoogte van de ups & downs, de moeilijkheden en de overwinningen. En in the end, uiteraard van het eindresultaat!

Let the preplife begin!

Share.

Over de schrijver

#vega #Bourgondiër #fitnessfreak #zoektochtnaarbalans

Meer lezen

Laat een reactie achter

Please type the characters of this captcha image in the input box

Typ de letters van de captcha over in het invoerveld