Krachtvoer: recept courgette fritters met feta

0

In de kwart eeuw dat ik vegetariër ben, is een aantal vragen veelvuldig aan me gesteld. Wat ik eet op een bbq, of ik vlees nooit mis, of ik niet heel veel voedingsstoffen tekort kom, én een van de meest prangende vragen: of mijn wederhelft ook vegetariër is. Niet dus. Verre van zelfs. Hij is een van de grootste carnivoren die ik ken. De vraag die daar doorgaans op volgt, is hoe wij dat dan met koken doen, want moeilijk en ongezellig. Moeilijk zou ik het toch niet willen noemen. Meestal bereiden we allebei ons eigen maaltje, waarbij groente de gezamenlijke factor is. Maar vervolgens zitten we alsnog tegelijk en aan dezelfde tafel te eten, dus ongezellig kun je het wat mij betreft ook niet noemen. Bovendien, de vega gerechten die ik bereid, zijn meestal tweepersoonsporties. Zo heb ik een avondmaaltje en next-day office lunch in één klap. Hieronder vind je zo’n recept. Portie voor nu, portie voor later: winner!

Heerlijk voor ieder moment van de dag!

Een van mijn favo receptjes du moment is die van courgette fritters. Mocht je nu denken, fritters? De letterlijke vertaling van het woord is beignets, waarbij je grote kans direct denkt aan appelbeignets. Maar fritters kunnen ook prima hartig worden gegeten! Eigenlijk komt het simpelweg neer op een mengsel van meel, ei en groenten, fruit of vlees. Qua looks hangt het ergens tussen pannenkoeken en burgers in. Fritters dus, niet te verwarren met frieten. Met onderstaand recept kun je zo’n 5 a 6 stuks bakken. Lekker met een salade on the side!

Wat heb je nodig? (voor 2 porties)

  • 1 courgette, geraspt
  • 1 ei
  • 1 ui, fijngesneden (ik gebruikte roze ui, maar bijv. bosui zou ook heerlijk zijn!)
  • Feta naar smaak (ik gebruikte een half pak, dus zo’n 100 gram)
  • 75 gram meel (ik gebruikte speltmeel, maar bijv. boekweitmeel gaat ook prima)
  • Peper, zout en eventueel extra kruiden naar smaak (verse bieslook, of komijn, yum!)
  • Kokosolie of olijfolie, om in te bakken

Hoe maak je het?

  1. Rasp de courgette en laat de courgette goed uitlekken in een zeef. Als je de courgette even met wat zout bestrooit (ik gebruik altijd Himalaya- of Keltisch zout), dan neemt dat ook deels het vocht op. Laat ongeveer een half uurtje uitlekken en druk de courgette nog even goed aan in de zeef om het laatste water weg te laten lopen.
  2. Meng de geraspte courgette in een kom samen met de fijngesneden ui, het ei en meel. Voeg kruiden toe naar smaak. Meng alles goed en verkruimel vervolgens de feta erover. Nog even goed mengen en laat het ‘deeg’ vervolgens even rusten in de koelkast (afhankelijk van hoeveel tijd – en honger – je hebt).
  3. Verwarm olie in een koekenpannetje en bak de fritters een voor een, of als je een grotere pan gebruikt met enkele stuks tegelijk. Maak de pannenkoekjes niet te groot, want dan zijn ze lastig om te draaien.

Laat de courgette goed uitlekken!

Meng ei, ui, courgette en meel in een kom

Verkruimel de feta eroverheen

Nog even goed mengen en dan laten ‘rusten’

Een voor een bakken, dit pannetje is daarvoor perfect!

Eet smakelijk!

Tip 1: gebruik een mini koekenpannetje, dat is ideaal voor mooie, ronde fritters. Het exemplaar dat ik gebruik, is een poos terug aangeschaft bij Xenos.

Tip 2: de truc is om de fritters langzaam te laten garen, zonder dat ze verbranden. Zet het vuur dus niet te hoog, en wees geduldig!

Tip 3: varieer! Wat denk je bijvoorbeeld van zachte geitenkaas in plaats van feta, of mais in plaats van courgette? The sky is the limit!

Courgette over? Maak dan eens heerlijke, stevige courgettesoep van Maartje. Of bak lekker door en maak deze hartige cake met courgette van Valesca!

Share.

Over de schrijver

#vega #Bourgondiër #fitnessfreak #zoektochtnaarbalans

Meer lezen

Laat een reactie achter

Please type the characters of this captcha image in the input box

Typ de letters van de captcha over in het invoerveld