Café Voltaire

0

Als je ooit eens in den Bosch bent, dan moet je echt eens langs bij Café Voltaire aan de Stoofstraat. Ik werd er mee naar toe genomen met de boodschap; ik ken een leuk koffietentje wat echt iets voor jou is, een beetje excentriek met allemaal aparte dingetjes en eigen gemaakt gebak. Mijn interesse was gewekt!

En het was inderdaad echt iets voor mij! Ik keek er mijn ogen uit. Klein, rommelig door frutsels her en der, stapels boeken en tijdschriften en spelletjes. Maar huiselijk en gezellig, alsof je in iemands keuken beland. Rechts een grote tafel met vrouwen van de wekelijkse punnik club, ja echt! Links van me een jong stelletje en achter de balie een vrouw, vriendelijk en zonder opsmuk. Ze laat ons weten dat ze er aan komt, wat me de gelegenheid geeft eens goed rond te kijken en te luisteren.

In het keukentje zag ik dat de afwas er gewoon nog met de hand gedaan word, servies van alles door elkaar, een hele verzameling. Speelgoedjes overal, posters en aanplakbiljetten, een beetje het sfeertje van een kringloop. Ik zeg tegen Ria, de eigenaresse, dat ik benieuwd ben geworden naar het concept van de zaak. Er komt een heel nuchter antwoord “Ik doe gewoon waar ik zin in heb.” 🙂

Iedere dag de heerlijkste verse broodjes en huisgemaakte soepen en iedere donderdag ook een warme maaltijd. Altijd vegetarisch en vaak ook veganistisch. Een menukaart heeft ze niet. Het is dus iedere keer weer een verrassing wat er weer gekookt is. Wil je liever een broodje kroket? Dat kan, maar die moet je dan eerst even zelf ergens anders halen, dan mag je het daar gewoon opeten hoor. Maar zelf serveren, nee, daar heeft ze geen zin in. Geweldig!

Naast de punnik club, zijn er ook wekelijkse toep wedstrijden, verschillende taal-avonden, maar vooral gewoon veel inloop waar iedereen ook gewoon bij elkaar aan tafel kruipt en met elkaar in gesprek raakt. De koekentrommel staat gewoon op tafel en de koffie wordt kakelvers voor je gezet. Liever een chai latte met soja? Geen probleem! Bellen in café Voltaire is er niet bij, daar wordt streng op gelet, dat is té sfeer bepalend om toe te laten. Dat moet je maar buiten doen.

En de taarten! De taarten zijn allemaal zelf gemaakt, met altijd voldoende keuze ongeacht je dieet. Of het nou noten, koemelk, soja of gluten is, er is een optie voor je bij. Zo min mogelijk geraffineerde suikers, maar oerzoet of fruit als zoetmakers. Ik werd verrast met een stukje citroentaart. Het was geen probleem voor mijn allergieën, maar mocht niet weten wat er in zat. Eerst proeven werd me opgedragen… En? Weet je het al? Als fijnproever en inmiddels wel expert in alternatief gebak kwam ik er maar niet aan uit waar de verrukkelijke taart van gemaakt was. Ik was dan ook totaal in shock toen ze verklapte dat het was gemaakt van bloemkool! I kid you not. Ik hou echt niet van bloemkool, maar die taart was super lekker. Het recept kwam uit het boek Goed Zoet.

Café Voltaire, het heeft een hele bijzondere indruk op me achtergelaten. Een echte aanrader. Ze slagen er in om saamhorigheid te creëren in onze individualistische maatschappij met een gezonde dosis Brabantse gezelligheid!

X Frauke

Share.

Over de schrijver

#yoga #krachttraining #fraukesfavoriet #coach #keukenprinses

Meer lezen

Laat een reactie achter

Please type the characters of this captcha image in the input box

Typ de letters van de captcha over in het invoerveld