Wat zijn BCAA en waarom zou je dit supplement moeten nemen?

2

BCAA’s, wat zijn het en wat doet het?
BCAA staat voor Branched-Chain Amino Acids, klinkt vooral heel chemisch toch!? Maar dit supplement kan een goede toevoeging zijn in je voeding. In deze blog geven we een korte uitleg over wat BCAA’s zijn en waarom jij dit supplement zou moeten nemen. Daarnaast testen we twee verschillende BCAA’s van Scitec Nutrition die we van Health Advies Breda hebben gekregen om te testen.

BCAA wat zijn het en wat doet het (8)

Wat zijn BCAA’s?
BCAA staat dus voor Branched-Chain Amino Acids. We kunnen dit in het Nederlands het beste omschrijven als een keten van aminozuren. Maar wat zijn aminozuren hoor ik je denken? Om spieren op te kunnen bouwen, zijn eiwitten nodig, en om dit te bewerkstelligen zijn in totaal 20 verschillende aminozuren nodig. Aminozuren zijn dus de bouwstenen van eiwitten. Van deze 20 aminozuren zijn er 8 aminozuren essentieel. De overige 12 kunnen vanuit de essentiële aminozuren door je lichaam zelf opgebouwd worden. De essentiële aminozuren moet je dus via voeding binnenkrijgen omdat je lichaam deze zelf niet kan opbouwen. Dit zijn de 8 essentiële aminozuren:

 • Valine
 • Isoleucine
 • Leucine
 • Lysine
 • Methionine
 • Phentylalanine
 • Threonine
 • Tryptofaan

Van deze 8 aminozuren zijn de eerste drie de belangrijkste: Valine, Isoleucine en Leucine. Deze aminozuren hebben een belangrijke rol in de groei en het behoud van spierweefsel. Laten dit nou net de 3 aminozuren zijn die in BCAA-producten als hoofdingrediënt aanwezig zijn!

Daarbij is er ook nog een ideale verhouding voor deze aminozuren in een BCAA-product: 2:1:1. Dit wil zeggen dat er 2 keer zoveel Leucine in moet zitten als Valine en Isoleucine. In de producten hieronder is deze verhouding ook aanwezig. In de Scitec BCAA XPRESS zit per serving (5 gram): 2500 mg Leucine, 1250 mg Valine en 1250 mg Isoleucine. En ook in de SCITEC ami-NO EXPRESS zit per serving (22 gram): 2500 mg Leucine, 1250 mg Valine en 1250 mg Isoleucine. De ideale verhouding dus!

Wanneer zou je dit supplement moeten nemen?
In principe geldt hetzelfde als bij andere supplementen: als je genoeg van deze stoffen binnenkrijgt via reguliere voeding, hoef je hier geen supplement voor te nemen. Dus als je voldoende eiwitten uit verschillende gevarieerde bronnen binnenkrijgt, dan haalt je lichaam hier genoeg aminozuren uit. Maar uit onderzoek blijkt in het algemeen, dat mensen die zware fysieke inspanningen ondergaan (lees: fanatiek sporten) of bezig zijn met een dieet en daarom minder eten, mogelijk te weinig aminozuren binnenkrijgen. Het is dan ook niet voor niets dat in de meeste eiwitshakes ook BCAA’s zijn toegevoegd.

Er is ook veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen BCAA’s en je spieren. Hieruit kunnen de volgende conclusies worden getrokken:

 • BCAA’s kunnen de afbraak van spiermassa (gedeeltelijk) voorkomen;
 • BCAA’s hebben een positief effect op de vetverbranding;
 • Tenslotte kan ook spierpijn (deels) worden voorkomen.

DE TEST:

BCAA wat zijn het en wat doet het (2)

SCITEC BCAA XPRESS
SCITEC BCAA XPRESS, bevat de essentiële (en tevens direct opneembare) aminozuren in de ideale verhouding! Daarmee is dit een goed supplement om gedurende je training in te nemen. Je hebt deze aminozuren in de smaken appel, cola, mango, peer en pink lemonade. Wij hebben de perensmaak getest en vonden hem heerlijk! Hij smaakt naar die lekkere Festini-peren-ijsjes! Vooral gemixt met ijskoud water is dit een heerlijke verfrissing gedurende je workout. Zeker eens gaan proberen bij Health Advies Breda dus!

BCAA wat zijn het en wat doet het (3)

SCITEC ami-NO EXPRESS
SCITEC ami-NO EXPRESS, bevat naast de essentiële (en tevens direct opneembare) aminozuren in de ideale verhouding ook nog een aantal extra toevoegingen! Zo is ook Betaine, L-citrulline en Beta-alanine toegevoegd wat naast spierherstel en –opbouw ook zorgt voor een boost voor je uithoudingsvermogen en pomp gedurende je training. Voor iedere krachtsporter een super supplement gedurende je workout! Je kunt deze aminozuren kopen in de smaken Orange-Mango en Peach Ice Tea. De Peach Ice Tea hebben wij mogen proberen en ook deze is heerlijk! Hij smaakt echt naar perzik ice tea, echt super lekker! Ook deze zeker eens graan proberen bij Health Advies Breda dus!

BCAA wat zijn het en wat doet het (1)

Naast deze overheerlijke BCAA’s verkopen ze bij Health Advies Breda bijna alle supplementen die je maar kunt bedenken. Ook kunnen ze je advies geven over de supplementen, vetmetingen uitvoeren en voedings- en sportschema’s voor je samenstellen. En dat is allemaal ook nog eens gratis! Ik zou zeggen: ga er vooral eens langs! Klik HIER voor hun website en meer informatie.

Groeten Sjors & Marieke

Share.

Over de schrijver

#fitcouple #fitgirl #fitboy #motivation #workoutbuddy

Meer lezen

2 reacties

 1. Hallo Sjors en Marieke, uuuuh…. hebben jullie alleen maar getest voor de smaak? of zag/merkte je ook nog verschil tijdens en na workouts. Dat vind ik niet terug in jullie test. Groetjes Kitty

  • Sjors & Marieke on

   Hee Kitty,

   In het algemeen is er veel onderzoek gedaan naar de werking van BCAA’s. In de producten die wij hebben getest zit dezelfde optimale verhouding BCAA als in veel andere producten. De werking is daarom gelijk aan andere producten met deze optimale verhouding. Hierdoor hebben we ons met name gericht op de smaak (en de oplosbaarheid). Voor de werking hebben we ons laten adviseren door Health Advies Breda (daar komen wij al bijna 2 jaar) en vertrouwen we op de kennis van de professionals!

   Groetjes Sjors & Marieke

Laat een reactie achter

Please type the characters of this captcha image in the input box

Typ de letters van de captcha over in het invoerveld