Valesca’s strijd tegen acné deel 2: de EMB bloedtest en supplementen advies

2

Zoals ik in mijn eerste blog over acné schreef, ben ik een zoektocht gestart om na al die jaren eindelijk van mijn acné klachten af te komen. Ik heb hiervoor de hulp ingeroepen van Iris de Goede van Fitmetiris. Iris is diëtist en orthomoleculair therapeute, en heeft een andere kijk op gezondheid dan de gemiddelde therapeut. Ze heeft me voedingstips gegeven (lees deze in eerste blog), en ze werkt met een Energetische Morfologische Bloedtest (afgekort EMB). Dit is een bloedtest die veel meer aantoont dan de bloedtesten in de reguliere gezondheidszorg. Dé perfecte manier dus om verstoringen en tekorten in het lichaam aan te tonen en deze onderbouwd aan te pakken.

Vooral dat onderbouwde vind ik fijn. Want kijk eens rond in de gemiddelde drogist of health store. Hónderden potjes met supplementen in alle mogelijke samenstellingen. Je ziet toch door de bomen het bos niet meer? En zo maar lukraak van alles slikken ben ik ook geen voorstander van..

fitmetiris emb bloedtest acné

Wat kan er o.a. worden aangetoond met de EMB bloedtest?

 • Allergieën
 • Vitaminen- en mineralentekorten
 • Hormonale verstoringen
 • Parasieten en schimmels
 • Bacteriën en virussen
 • Darmverstoringen / verteringsproblemen
 • Leverbelasting
 • Schildklierproblemen
 • B12 status
 • Lyme belasting
 • pH balans
 • Toxische belasting
 • Virale belasting
 • Stress
 • etc

En ook de reguliere waarden zoals bloedplaatjes, rode en witte bloedcellen en ijzergehalte worden gemeten.

Hoe werkt het?
De bloedtest is niets meer dan een vingerprik, waarmee een klein buisje en een aantal glasplaatjes van bloed voorzien wordt. Deze bloedmonsters worden naar het lab gestuurd voor onderzoek, samen met een uitgebreide vragenlijst waarin de eventuele klachten en symptomen benoemd worden. Binnen 2 weken ontvangt Iris de uitslag, waarna ze op basis van deze uitslag een advies voor je schrijft en beide uitgebreid met je bespreekt. In mijn geval in een telefonisch consult omdat ik wat verder weg woon, maar een consult in haar praktijk kan uiteraard ook.

fitmetiris EM bloedtest acne

Iris neemt de bloedtest zelf af in haar praktijk

De opvallendste dingen in mijn uitslag:

 • Vitamine B12 tekort
 • Magnesium tekort
 • Een bacterie en een parasiet in mijn bloed (mijn eerste reactie was iieew, maar het schijnt veel voor te komen)
 • Zeer hoge exorfinen belasting*
 • Hormonale disbalans
 • En zo ongeveer alle stresslevels zaten in het rood. Whoops..

* Ik had er nog nooit van gehoord, maar exorfinen zijn morfine-achtige stofjes uit gluten, melkeiwit, soja en spinazie. Het lichaam raakt eraan verslaafd omdat ze het dopamine beloningssysteem activeren. Anders gezegd: je wordt er gelukkig van als je het eet (daarom voelt pizza en brood ook zo fijn ;)). Maar exorfinen moeten ook weer afgebroken worden, anders blijven ze in je bloed en hebben ze het tegenovergestelde effect. 

Fitmetiris EM bloedtest acne

Vooral het energetische gedeelte van mijn uitslag kleurde rood en oranje

Iris heeft echt de tijd genomen om de uitslag met me te bespreken, en de tekorten te verklaren. Zo vertelde ze dat een magnesium tekort je gevoeliger maakt voor stress, en een B12 tekort versterkt wordt door stress. En stress is voor een heleboel dingen niet bevorderlijk, maar ook zeker niet voor… Juist: acné!

Stress is dus wel zo’n beetje het ‘alarmwoord’ in mijn uitslag. Wat me niet verbaast, want ik ben altijd druk (zowel fysiek als mentaal) en ik ben heel perfectionistisch. Wat heel vaak mijn kracht is, maar wat voor mijn gezondheid in mijn nadeel kan werken. Er is niemand die 100 ballen perfect hoog kan houden namelijk! Werk aan de (mentale) winkel dus! Zoals beloofd in de eerste blog schrijf ik later meer over dit onderwerp.

En na de uitslag?

Bij de uitslag ontvang je een voedings- en supplementen advies. De meeste tekorten kunnen opgelost worden met de juiste levenswijze en supplementen. In mijn geval betekende dit magnesium gaan gebruiken (ik kocht deze bij Health Advies Breda) en een kuurtje vitamine B12 en DPP-IV. Dat laatste is een probiotica die ervoor zorgt dat de bacterie, parasiet en de exorfinen weg gaan.

EMb bloedtest acne supplementen

DPP-IV, B12 en magnesium tabletten

Voor de hormonale disbalans werd een hormooncrème geadviseerd. Die heb ik in eerste instantie niet besteld, omdat ik eerst wilde proberen of mijn acné klachten zouden verminderen met het aanpassen van mijn voedingspatroon.

Ik ga er stug mee door (baat het niet dan schaadt het niet), maar helaas moet ik jullie vertellen dat de aanpassing in mijn voeding tot nu geen effect heeft. Sinds een paar dagen ben ik dus begonnen met een supplement wat mijn hormonen in balans zou moeten brengen. Wellicht heeft dat wél een gunstig effect op mijn acné.

Het supplement heet DIM, en ik kreeg deze tip ook van een van de lezers van de vorige blog. DIM helpt om de ongunstige oestrogeenwaarden af te voeren en daarmee de balans te herstellen tussen de hormonen in het lichaam.

Het is nog te vroeg om te zeggen of het werkt, dus later meer hierover… Maar ik heb er best wel vertrouwen in, gezien de positieve reacties die ik online lees. En ik durf het bijna niet hardop te zeggen, maar sinds ik het slik is mijn huid ineens een stuk rustiger, sinds wéken..

Fingers crossed! Ik hou jullie op de hoogte!

Liefs, Valesca

 

Share.

Over de schrijver

#healthylifestyle #foodie #sportyspice #wanderlust #fashionista

Meer lezen

2 reacties

 1. Super leuke blog! En heel veel succes met je zoektoch, hopelijk heb je er wat aan! (sowieso heb je aan goede voeding altijd wat natuurlijk) Ik loop ook bij Iris, omdat ik al 2 jaar ziek ben met heel veel klachten waardoor ik zelf niet kan werken. Aangezien artsen zeggen dat ik er mee moet leren leven en ik toch verder wilde zoeken, ben ik naar Iris gegaan! Ik heb ook en b12 tekort en slink daarnaast jodiumn, vitamine D en magnesium bij. We zijn nu ook verder aan het onderzoeken naar Lyme, omdat het daar alle schijn naar heeft! Liefs, Athina

  • Valesca Siebelt on

   Jeetje Athína, dat klinkt heftig! En wat goed dat je verder zoekt. Ik hoop dat er iets uitkomt wat je gezondheid verder helpt. Maar 1 ding is zeker: Bij Iris ben je in goede handen! Heel veel succces! Liefs, Valesca

Laat een reactie achter

Please type the characters of this captcha image in the input box

Typ de letters van de captcha over in het invoerveld