Super fijn, een avondje alleen op de bank met Netflix. Dat is wel eens fijn in je drukke leven. Maar dan begint het; vanuit de kast hoor je de paprika chips roepen. Eigenlijk weet je al meteen dat je verloren hebt. Op een gegeven moment kan je het niet meer aan en denk je; fuck it, ik ga die zak chips op eten ook. Meestal met nog wat excuses voor jezelf erbij. Here we go; 1.000 calorieën extra. Terwijl je eigenlijk zo lekker bezig was met je voeding en sport. Hierbij een paar tips hoe je van je cravings af komt.
– Ga een stuk wandelen. En dan bedoel ik niet wandelen naar de kast om je tony chocolonely eruit te halen, maar naar buiten! Even wat anders doen, wedden dat als je terug komt niet eens maar aan die reep denkt? En dubbel win; jij hebt je calorietjes juist verbrand.
– De roze olifant kennen we allemaal; ergens niet aan willen denken, maakt dat je er juist wel aan denkt! Dus prop die gedachte niet weg, maar laat het er gewoon zijn. Ik bedoel daarmee dat je prima kan erkennen dat je mega veel zin hebt in iets lekkers, maar dat je met je volle verstand ervoor kiest om het deze keer te laten staan. Het is natuurlijk niet zo, dat het stemmetje in je hoofd gaat bepalen wat je doet, je bent wel verstandiger dan dat.
– Verbied jezelf niets. Ik las eens in een onderzoek dat mensen die erg zin hadden in iets lekkers, toch een bord gezond aten en zich dan uiteindelijk, na een mega portie toch nog niet verzadigd voelden. De mensen die kozen waar ze zin in hadden, kregen veelal minder calorieën binnen, ze voelden zich eerder verzadigd. Nu is dit niet ineens een excuus om iedere avond friet op het menu te zetten, maar als jij dit keer echt geen zin hebt in brocolli, kip en zilvervliesrijst, dan maak je toch lekker wat anders! Ik kan me best voorstellen dat je op een koude winterse dag geen zin hebt in een salade, maar juist in iets warms, in iets stevigs, dus dan maak je daar toch een gezonde versie van! Hier zijn genoeg receptjes te vinden.
– Heel praktisch; haal het eten waar je vaak cravings naar hebt gewoon niet in huis. Altijd zin in roze koeken, roept die zak M&M’s uit de kast naar je? Gewoon bij de AH in het schap laten liggen.
– Besef je even dat snoepjes echt niet zo geweldig zijn. Het is vaak eerder het idee van een snoepje eten wat fijn is. Eet maar eens een winegum en proef het dan maar eens echt. Eigenlijk best een nep-smaak, te zoet, chemisch.. dat besef maakt echt dat je er in de toekomst minder zin in hebt.
– Drink water, soms verwar je honger met dorst.
– Ben kieskeurig in je lekkernijen; bedenk je wat je echt superduper lekker vind en neem dat dan ook gewoon. Van een stukkie chocolade taart word je echt niet dik. Maar als het nu appeltaart is en jij bij die appeltaart eigenlijk denkt; ‘Nah, niet mijn lievelings.’ Dan neem je het niet. Easy. Taart uit je hoofd. Kan jij weer verder met de rest van de dag. Ga niet zitten twijfelen; Wel nemen, niet nemen, het is ongezellig om niets te nemen, ja maar ik ben op dieet, maar het is wel taart! Gewoon kiezen; vind je het echt superduper lekker en ga je er mega van genieten, kies ervoor. En anders sla je het af.
– Ga op tijd naar bed. Onderzoekers hebben ontdekt dat er bij te weinig slaap minder leptine in het bloed zit: je zit dus voor je gevoel niet goed vol. Tegelijkertijd is er een toename van een ander hormoon, ghreline, te zien. Dit hormoon bevordert juist de eetlust. Als je te weinig slaapt, heb je dus meer honger én moet je tegelijkertijd meer eten voordat je lichaam zegt dat je genoeg hebt gegeten.
– Bekijk de rest van je dag eens; hoeveel krijg je binnen? Hoe is de verhouding koolhydraten, eiwitten, vetten? Als je hebt bedacht dat het slim is om jezelf op een rantsoen te zetten van 1.000 calorieën per dag, of geen koolhydraat meer eet, dan kan ik op een briefje geven dat je op den duur zin krijgt om te snacken. Niet zo handig! Dus zorg ervoor dat je lekker en gezond eet en voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.
Hoe gaan jullie met cravings om?