Je hebt de #vezelrijkekwarktaart van Jelmer de Boer vast al op alle social media kanalen voorbij zien komen. Ik in ieder geval wel, en iedere keer weer ziet het er simpelweg fantastisch uit! Tijd om hem zelf ook eens te maken
Ik wilde de taart graag meenemen naar een feestje op het werk, waar sommige van mijn collega’s het maar stom vinden dat ik kcal track en “who cares” denken elke dag dat ik weer opnieuw enthousiast begin te vertellen over eten (guilty as charged…). Maar juist daarom vond ik het een beetje heftig om ze meteen een bodem van roggebrood te voeren. Zo kwam ik op het alternatief van kanjer Fannetiek, die een bodem maakte van all bran cornflakes! Nog steeds vezelrijk, maar iets minder heftig van smaak.
Al met al heb ik er nog een eigen twist aan gegeven. Ik wilde een taart die bij de herfst past, die niet-gezonde-eters ook lekker vinden, maar toch binnen mijn macro’s past. Zo ontstond dus dit recept van mijn eigen appel kaneel #vezelrijkekwarktaart.
Wat heb je nodig:
100 gr. all bran cornflakes
60 gr. pecannoten
40 gr. walnoten
1 eetlepel kokosolie
2 bakken optimel magere kwark appel kaneel
1 pakje zuivelspread light
12 blaadjes gelatine
1 cupje suikervrije appelmoes
beetje water
1 eetlepel vanille extract
2 theelepels kaneel
2 theelepels koek en speculaaskruiden
2 granolarepen appel (Aldi) of een beetje van je favoriete granola
snufje zout
Begin met het weken van je gelatine in een bakje koud water.
Voor de bodem mix je de all bran, de noten, het snufje zout en een theelepel koekkruiden fijn in je keukenmachine of blender. Het hoeft niet helemaal fijn, er mogen her en der nog best wat stukjes in blijven. Mix er nu de eetlepel olie door en duw het met een lepel, of zoals ik met je vingers, stevig aan op de bodem van een met bakpapier beklede springvorm. Zet dit nu even in de koelkast.
Dan de vulling. Doe het cupje appelmoes (kant en klaar van de winkel) in een steelpannetje en vul het aan met water. Ik had in totaal een gewicht van ongeveer 150 gr. Als het maar voldoende vloeistof is om je gelatine in te kunnen smelten. Verwarm het even kort op een middelmatig vuurtje, en klop er met een garde 1 voor 1 de blaadjes door tot het helemaal opgelost is. Haal van het vuur. Mix nu je optimel, je cream cheese, de kaneel en de vanille goed door elkaar. In de blender of met een garde, wat jij makkelijk vindt. Mix er dan de gelatine vloeistof door en giet het op de bodem. Nu ben je in principe al bijna klaar!
Laat de taart minimaal 3 uur opstijven, maar liever nog een hele nacht. Garneer de taart met de verkruimelde granola repen, of je favo granola, gemixt met de laatste theelepel koekkruiden. Simpeler kan bijna niet en het ziet er indrukwekkend uit! En lekker! Mijn collega’s waren in ieder geval overtuigd 😉 Een taart maken met ontbijtproducten is zo gek nog niet! Voor andere combi’s check ook nog even Anne’s creaties. Bedankt Jelmer en Fannetiek! Deze combi is goud waard!