Een receptje met pasta op Get Out Of Your Fatsuit? JA! Want pasta is helemaal zo slecht nog niet. We kunnen wel massaal carbs uit ons dieet schrappen en ik geef je op een briefje dat wanneer je dat zo strikt mogelijk doet, verder niets meer gaat eten en je blijft sporten dat je dan afvalt.. Maar uiteindelijk word ik er niet vrolijk van! Soms heb je gewoon zin in een boterham, of aardappels of dus pasta. Daarnaast heb je koolhydraten ook gewoon nodig. Koolhydraten zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de aanvoer van je energie en die energie heb je weer nodig om te gebruiken bij al je dagelijkse activiteiten, zoals het liften in de gym of dat rondje Singelloop.
Vetten zijn vooral verantwoordelijk voor de ‘steady’ taken van het lichaam zoals het bewaken van de temperatuur, het kloppen van het hart, etc.
Nu, als koolhydraten ineens vermeden worden, dan zullen vetten moeten bijspringen in het leveren van energie (want eiwitten zijn nog steeds te druk met gebruikt te worden als bouwstof). Het nadeel is dat ons lichaam dan het gevoel heeft aan haar ‘reserve’ te moeten komen, waardoor het zuiniger gaat zijn met brandstof. Oftewel; onze hele verbranding schakelt een tandje terug en vet verbranden wordt er niet gemakkelijker op…
Koolhydraten hebben we dus nodig, maar er is hier wel nog een verschil voor wat betreft het sóórt koolhydraten dat we binnen krijgen.
Snelle koolhydraten hebben we niet nodig, hoogstens een paar gram natuurlijke suiker die we uit bijvoorbeeld fruit of melk halen. Bewerkte, snelle koolhydraten – suikers dus, ja – hebben we al helemaal niet nodig. Die geven het lichaam veel te veel energie in één keer, terwijl die nergens voor gebruikt kan worden. Dat teveel aan energie wordt genadeloos opgeslagen als vet.
Krijgen we daarentegen complexe koolhydraten binnen, dan kan het lichaam gebruik maken van een energiebron waar het heel lang op kan teren. Ideaal dus! Complexe koolhydraten zitten in onbewerkte producten als volkorenbrood, aardappels, zilvervliesrijst, havermout, muesli, groente en volkoren pasta.
Nou een hoop info.. hier komen je benodigdheden voor twee personen!
– Olijfolie
– Stuk of vijf teentjes knoflook (misschien niks meer plannen daarna?)
– Rood pepertje
– ½ citroen
– Basilicum plantje
– Bakje cherrytomaatjes
-Volkoren (spelt) pasta
– Twee tonijnsteaks (van de visboer het allerlekkerst, maar als je niet zo diep in de buidel wil tasten dan is de tuna uit het vriesvak van de AH ook een prima keus)
– En wat peper en zout
Als eerste maak je de home made pesto. Super easy; Een goede scheut olijfolie, flink wat basilicum erbij (twee handjes), twee teentjes knoflook, sap van een halve citroen, wat peper en zout en de staafmixer erop. Proef even of je de substantie lekker vindt. Te smeuïg? Basilicum erbij, te vast; olijfolie erbij. (Je zou dit nog kunnen upgraden met pijnboompitjes of parmezaanse kaas, maar daar schieten de calorietjes meteen weer zo van omhoog. Wel heel lekker, maar wat minder Get Out Of Your Fatsuit proof.)
Op een bord leg je de tonijnsteaks en je giet ongeveer 2/3 van je net gemaakte pesto erover heen als marinade.
Ondertussen kook je de pasta volgens de verpakking. Ik koos verse spelt pasta en die hoefde maar vier minuutjes. Kook je pasta niet te slap, laat het lekker al dente (dus nog met bite en niet te plakkerig).
In een pan maak je eigen knoflookolie. Hiervoor hak je drie knoflookteentjes in kleine stukjes, het pepertje ontdoe je van de pitjes en dit mengsel gaat in een flinke scheut olijfolie. Fruit het even aan en zorg ervoor dat je de knoflook niet te veel door bakt. Als de knoflook te bruin wordt kan het nog wel eens wat bitter worden.
De cherrytomaatjes halveer je en de mogen in de pan bij de knoflook en het pepertje en je bakt de tomaatjes kort even mee.
De tonijnsteaks bak je in een grillpan even om en om. Het is niet lekker als tonijn ‘te ver door’ is. Het mag nog een klein beetje roze blijven in het midden. Dus je bakt dit als een soort biefstuk. Hoog vuur, dichtschroeien en dan het vuur wat lager om het kort door te laten garen.
De pasta mag door het mengsel met tomaatjes en je eigen gemaakte knoflookolie. Ik voeg voor wat groen altijd nog wat klein gesneden verse basilicum toe. Lekker en het ziet er leuk uit!
Pasta in het midden van het bord, tonijnsteak er boven op en je home made pesto als finishing touch er boven op.
Smakelijk!