Een herfstklassieker en niet zonder reden; het ziet er gezellig uit, het is lekker en ook nog behoorlijk gezond! Drie redenen waarom pompoen healthy is:
– Pompoenen zijn vrij calorie arm; per 100 gram bevat pompoen ongeveer 25 calorieën
– Pompoenen bevatten veel bètacaroteen. Ons lichaam kan zelf vitamine A aanmaken uit carotenoïden uit plantaardige producten; de belangrijkste is bètacaroteen. Het zorgt, net als vitamine A, voor een goede weerstand en het draagt bij aan gezonde botten, tanden en een stralend huidje…en dat, dat willen we allemaal!
– Pompoen bevat 300 milligram kalium per 100 gram, dat is vrij veel. Dit mineraal is belangrijk voor je vochthuishouding. Daarnaast bevat pompoen calcium, magnesium, fosfor, ijzer, zink, seleen, vitamine E, C en B-vitamines.
Pompoen is heerlijk in curry’s, of geroosterd in een quinoa salade en zelfs in shakes, maar deze keer maakte ik er soep van. Ik was op zoek naar een echt verwarmend soepje dus heb ik een rood pepertje toegevoegd en wat gember. Werd veeeeeeel te pittig. Een heel rood pepertje op twee kommetjes soep is echt too much.
Nodig voor dit lekkere soepje:
– 400 gram pompoen (ik koos voor gemak, zo’n voorgesneden zakje)
– 1 gesnipperde ui
– 1 teentje knoflook
– 1 cm verse gember, geschild
– 400 ml groentebouillon
– Half rood pepertje (dat is dus echt genoeg!)
– verse peterselie
Je fruit in wat kokosolie de ui, knoflook, gember en het pepertje. Dan voeg je de pompoen toe en dit bak je even mee. Je voegt water toe en de bouillonblokjes. Je laat het geheel even koken en daarna pureer je het met een staafmixer. Mocht het nog te dik zijn kan je altijd water toevoegen. Wat verse peterselie als garnering en als het echt te pittig is een lepel magere kwark, dat neutraliseert het een beetje.
Bon appetit!