Mijn lievelingstaart is en blijft “Omataart”, ofwel de appel plaattaart/cake die mijn oma maakt bij ieder partijtje! Denk aan een grote bakplaat vol met heerlijk geurend appelgebak, taart meets cake in deze creatie, rijkelijk gevuld met appels en rozijnen. Een vleugje kaneel en vooral lekker veel suiker, smeuïg en gewoon een stukje hemel op een bordje! Niets boven Omataart en er is ook niemand op de wereld die het zo lekker maakt als mijn lieve oma!
Gezond is anders… Ik besloot een poging te wagen op een bewustere variant. En hoewel het onmogelijke taak is om de originele taart te overtreffen, kwam het resultaat wel in de buurt. Ik maakte het voor een high tea, mijn idee was om hem ook voor mijn verjaardag te maken, want dit taartje is natuurlijk pas officieel goed gekeurd als oma het lekker vindt! Hij zit zo in elkaar, binnen 10 minuutjes staat het in de oven. Lekker makkelijk
Men neme;
5 appels, ik gebruikte jonagold omdat ik die nog had, maar het beste is goudrenetten of granny smith
1 cup speltbloem, 150 gr.
1/3 cup kokosbloesem suiker, 50 gr.
2 eitjes
50 gr. rozijnen (optioneel)
rasp en sap van 1 citroen
2 theelepels kaneel
snufje zout
3 theelepels bakpoeder, 12 gr.
75 ml ongezoete amandelmelk (of andere melk naar keuze)
Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een springvorm van 22-24 cm met een bakpapiertje en vet de zijkant even in.
Rasp de citroen en doe het in een kom. Schil dan de appeltjes, snijdt ze in vieren en dan in dunne plakken. Strooi de kaneel er over en knijp het citroensap er over uit.
Mix de eitjes, de suiker, de citroen rasp en het zout met een handmixer tot een romige massa.
Voeg dan de bloem, bakpoeder en de melk toe en mix het tot het een glad beslag is en voeg dan de rozijnen toe. Voeg 2/3 van de appels toe en en mix het even met een spatel.
Giet je beslag in de springvorm en schud het even goed zodat het goed verdeeld zit. Het lijkt relatief weinig beslag in verhouding met de appels, maar het komt echt goed! Maak de taart nu mooi met de resterende appeltjes. Nu nog zo’n 55 minuten in de oven. De taart is klaar als een prikker er schoon uit komt. Laat het even afkoelen in de vorm en daarna nog even op een rooster.
Et voíla! Je eigen Frauke’s Favoriete (oké nog steeds de op een na favoriete) Omataart! Welk recept of welke taart maakt jouw oma het allerlekkerst?