Al die ‘succes’verhalen die je mee krijgt (tussen haakjes want wat is succes?), zijn stuk voor stuk mensen die er in geslaagd zijn hun gedrag te veranderen. Meer nog dan één of ander superschema volgen, zijn ze er in geslaagd om controle uit te oefenen op hun gedrag. Hun gewenste gedrag komen ze na. Ze voeren hun plan uit. Stellen korte termijn doelen waarmee op een gegeven moment vanzelf dat lange termijn doel is behaald, door de stapeling van de behaalde kleine termijn doelen.
Ik vind het gek dat er zoooo weinig wordt gesproken over het veranderen van het gedrag of over het kunnen reguleren van impulsen. Het houdt vaak op bij; wees consistent, en daarnaast denken mensen vooral dat het aan een bepaald trainingsschema of voedingsschema ligt. Hoe train jij en hoe eet jij, wordt sneller gevraagd dan; hoe is je gedrag op dagelijkse basis verandert?
Na een korte opleiding voor voedingsdeskundige en personal trainer, kwam ik erachter dat ik mensen nog zoveel kennis over voeding of training kan geven, maar als men niet weet hoe je je huidige gedrag (eetgewoontes bijv) kunt omzetten naar blijvend gewenst gedrag, dan is de nieuw opgedane kennis niet interessant.
Het wordt tijd dat we inzien dat jouw input jouw output grotendeels bepaald. Heb je een abnormale drang om er als een bikinimodel uit te zien? Lees je dan niet iets te vaak in modebladen als Grazia, Elle of dat soort bladen die vol staan met vrouwen die er slank uit zien? Het heeft impact op het beeld dat je hebt van het ideaal plaatje!
Die ‘succes’ verhalen, zijn van meiden die hun input reguleren wat zich resulteert in hun gewenste output (de sixpack, tig kilo’s aan vetmassa verliezen, etc). Het zijn meiden die niet dat enkele uurtje training per dag focus hebben, maar ook voorafgaand NEE kunnen zeggen tegen verleidelijke impulsen, impulsen die je op korte termijn een lekker gevoel geven maar verder niet in lijn liggen met je doel.
Hoe kun je dit gaan toepassen?
Impulsregulatie is 1 van de belangrijkste factoren om grip te krijgen op je gedrag. Met de informatie overload waar we momenteel in zitten, de Facebook of what’s app berichtjes die we op een dag krijgen, de onzinnige informatie die via tv of internet op je afkomt, het afdwalen op internet; het heeft allemaal met het reguleren van je impulsen te maken, wat je stap voor stap kunt leren om beter in te worden. Het werkt net als een spier die je traint. De impulsregulator kan sterker worden, beter getraind en meer uithoudingsvermogen tonen. Pas het vandaag eens toe als je op internet aan het surfen bent en verleid wordt om naar een pagina te gaan of filmpje te bekijken. Het is dezelfde regulator die je inschakelt wanneer je voor gezondere voeding wilt kiezen in plaats van ongezondere. Hoe vaker jij nee kunt zeggen tegen impulsen die niet in lijn liggen met je gewenste gedrag (wat leidt tot je gewenste resultaat), hoe sneller jij dat nieuwe inspirerende verhaal wordt, waarmee je niet alleen anderen, maar vooral jezelf kunt verbazen.
Enjoy the journey!
Meer info over Tomas vind je op zijn Facebookpagina Kleurrijk Leven of op zijn website.