Mensen vragen me wel eens wat ik zoal eet op een dag. Bij mijn ontbijt krijg ik vaak al een fronsende reactie… “Havermout?? Is dat niet saai?” Ik zal het je nog sterker vertellen, ik kijk er iedere ochtend zelfs naar uit! In mijn pubertijd heeft mijn moeder vaak moeten mopperen omdat ik het liefst zonder ontbijt de deur uit ging, ik kreeg het gewoon niet weg. Inmiddels is het safe to say mijn favoriete maaltijd van de dag. Neem er graag de tijd voor en ben inmiddels koning in het variëren, zelfs met altijd als basis ingrediënt havermout!
Laat ik eerst eens even ingaan waarom deze vlokken nou zo goed voor je zijn. Nummer 1 is dat ze gewoon super gezond zijn! Havermout zit bomvol goede stoffen die je lichaam nodig heeft; ijzer, magnesium, en veel vitamines en mineralen.
Omdat havermout zoveel oplosbare vezels bevat en de koolhydraten langzaam worden afgebroken, geeft het je een lang verzadigd gevoel waar je de hele ochtend energie van hebt. Ik sport graag ‘s ochtends en dat gaat me echt veel beter af op havermout dan welk ander ontbijtje ook! En diezelfde vezels, zorgen ook voor een goede spijsvertering en stoelgang. Ook niet onbelangrijk.
Havermout neemt in de darmen veel vocht op en bindt zich ook aan cholesterol, galzouten en vetzuren die zo je lichaam kunnen verlaten. Dus heb je last van een te hoog cholesterol? Havermout is jouw ontbijtje. Ook voor je haren en nagels doet havermout wonderen. En last but not least, een pak havermout kost in de supermarkt maar zo’n 40 cent, hoezo is gezond eten duur?
Oké, maar hoe maak je het dan lekker? Ik bereid het altijd met ongezoete amandelmelk, laag in caloriën maar wel lekker van smaak en romig, in tegenstelling tot water. Vrij standaard is ook een snuf kaneel, speculaaskruiden of cacaopoeder. Ik heb altijd voldoende bevroren fruit in huis, van stukjes mango tot frambozen en alles er tussen in. Maar banaan erdoor is ook de bom! Verder gebruik ik altijd iets van zaden, chia, lijnzaad of hennepzaad. En om het extra lekker te maken kan je kiezen voor toppings als geraspte kokos, cacao nibs, nootjes, pindakaas of amandelpasta. Als dat geen feestje is om mee wakker te worden? Je kan de havermout verwarmen in een pannetje op het vuur, maar in de magnetron kan het ook. Wat jij makkelijk vindt.
Wat is jouw favoriete combi? Volgende week laat ik zien wat je nog meer kan maken van je havermout ontbijtje!
1 reactie
Havermout met ongezoete amandelmelk, banaan en rauwe cacoapoeder uit de oven YUMMIE!