Ook zo dol op een ontbijt van yoghurt met fruit & muesli of cruesli?
Als ik moet werken is dit vaak mijn ontbijt. Snel klaar, lekker fris en goed vullend.
Maar waar kies je dan voor: de verantwoorde, droge muesli, of de knapperige, zoete en minder gezonde cruesli?
Misschien kan ik de zoetekauwen onder ons helpen om niet meer de suikerrijke en vette cruesli’s uit de supermarkt als voorkeur te hebben!
Maak eens je eigen GRANOLA! Veel lekkerder en ook nog eens veel gezonder. En je kunt allerlei variaties bedenken, om zo in smaakjes af te wisselen
Hierbij het recept van een van mijn favorieten op het moment: Granola met noten, rozijnen, honing en veel kaneel! (I Love Cinnamon!)
Tip: als basis gebruik ik altijd een zak droge muesli. Havervlokken zijn daarvan de basis en zitten er ook noten en pitjes in.
Gewoon de goedkoopste uit de supermarkt, zonder al te veel rozijnen erin. Die moet je er namelijk uithalen voor het roosteren, want fruit verbrand in de oven! 😉
Ingrediënten:
– 200 gram havervlokken/muesli
– 75 gram noten (amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pecannoten, wat je lekker vind)
– 40 gram zonnebloempitten
– 40 gram pompoenpitten
– 20 gram hennepzaad
– 25 gram gesmolten kokosolie (mijn voorkeur is met kokossmaak)
– 25 gram honing
– Snuf zeezout
– flink wat kaneel
– 55 gram rozijnen
Recept:
Verwarm de oven voor op 160 graden. Meng de havervlokken met de pitten, noten en het hennepzaad in een grote ovenschaal, of een bakplaat met bakpapier.
Smelt de kokosolie, voeg de honing toe, schenk over de droge ingrediënten en roer alles goed door elkaar. Het hele mengsel moet lichtjes nat zijn, maak anders nog wat bij.
Strooi de kaneel erover, en een klein beetje zeezout. Meng weer goed.
Plaats de ovenschaal in het midden van de oven, en rooster ongeveer 20/25 minuten. Schep het mengel na 10 en 20 minuten roosteren om. De granola is klaar als deze mooi lichtbruin geroosterd is.
Let goed op dat de granola de laatste 10 minuten niet verbrand, dit ligt aan de sterkte van je oven!
Pecannoten verbranden eerder dan andere noten heb ik gemerkt. Gebruik je deze, raad ik aan deze pas toe te voegen aan het mengel na de eerste 10 minuten roostertijd.
Proef als de granola klaar is of je het zoet genoeg vind. Ik strooi vaak na het roosteren nog wat extra kaneel en evt. wat honing over het mengel. Als het nog warm is, verdeelt dit heel makkelijk.
Voeg hierna de rozijnen toe. Je kunt bijvoorbeeld ook cranberries gebruiken, kokossnippers, stukjes chocola, maak er je eigen feestje van!
Afgesloten in een luchtdichte weckpot of trommel is de granola een paar weken te bewaren.
En ik waarschuw je, blijf met de lepel uit de pot 😉 GEVAARLIJK LEKKER!!