De uitspraak ‘Abs are made in the kitchen’ heb je vast wel eens gehoord.
Ik ben het daar helemaal mee eens: de impact van een ongezond eetpatroon is simpelweg té groot om te kunnen compenseren met sport (tenzij je 6 uur per dag in de sportschool staat, dan heb ik natuurlijk niks gezegd).
Echter, als de BASIS van je eetpatroon in orde is, dan kan sport zeker net dat ‘extraatje’ geven.
Maar dan zullen we wel onderstaande 3 veel voorkomende sportgewoontes moeten vervangen, anders schiet ’t nog steeds niet op…
- Eindeloze buikspieroefeningen.
Is toe aan vervanging, omdat…
Buikspieroefeningen er NIET voor zorgen dat je buikvet verbrandt. Plaatselijk vet verbranden is namelijk onmogelijk: óf je verbrandt vet over je hele lichaam, óf nergens.
Ja, door buikspieroefeningen te doen trainen we zeker onze buikspieren… maar daar hebben we zo weinig aan als die nog steeds verstopt zitten onder een laagje vet!
Als nieuwe gewoonte stel ik voor…
Om een training te kiezen waarbij je je richt op het hele lichaam. Dit kun je doen op verschillende manieren, bijvoorbeeld door HIT-training (= kort en krachtig) zoals in SuperShape, ‘gewone’ cardio of krachttraining waarbij je met name de grote spieren van je lichaam traint. Veel en véél effectiever dan buikspieroefeningen, want met dit soort trainingen breng je je algehele vetpercentage omlaag waardoor die buikspieren die buikspieren überhaupt zichtbaar kúnnen worden
- Trainen zonder doel
Is toe aan vervanging, omdat…
Een vaag doel als “ik wil afvallen” of “ik wil mijn conditie verbeteren” heel breed te interpreteren is. Want over hoeveel kg hebben we het precies als we spreken over afvallen? En wat is een betere conditie? Betekent dat dat je 15 km aan één stuk wilt kunnen hardlopen, of is 5 km ook genoeg?
Het grote nadeel van een brede interpretatie: op dagen dat we niet zo veel zin hebben om te trainen is het erg verleidelijk om het doel minder groot te maken, waardoor het overslaan van een training een prima optie is… (we wilden tenslotte alleen maar ‘wat afvallen’, we hebben nooit gezegd dat we 10 kg kwijt wilden).
Als nieuwe gewoonte stel ik voor…
Een concreet doel te stellen. Die had je wel zien aan komen 😉
2 gouden tips hiervoor:
– ben SUPER concreet, bijvoorbeeld “op datum X weeg ik X kg”, of “op datum X loop ik X kilometer aan één stuk”. Geen ruimte voor brede interpretaties dus!
– stel een doel waar je ook écht bereid bent om voor te gaan. Dat klinkt misschien logisch, maar toch, check of je bereid bent het bijbehorende ‘huiswerk’ te doen en houd jezelf niet voor de gek.
- Alles of niks
Is toe aan vervanging, omdat…
Het ervoor zorgt dat we onszelf onmogelijke regels opleggen zoals ‘vanaf nu ga ik iédere ochtend hardlopen, eet ik alléén nog maar gezond, én dit én dat…‘.
Behoorlijk stressvol, want in de praktijk is het vaak lastig om ineens de stap te maken naar ‘perfectie’.
Het gevolg is een vicieus cirkeltje dat er ongeveer zo uit ziet:
– ‘misstap’
– schuldgevoel
– de handdoek in de ring gooien (‘deze week is nu toch al verpest’)
– energie verzamelen om weer opnieuw te beginnen (‘volgende week begin ik écht’)
– nieuwe start met steeds meer aangescherpte regels
Als nieuwe gewoonte stel ik voor…
Om slechts een aantal afspraken met jezelf te maken en het daarbij te laten.
Leg de focus op wat je wél gaat doen (i.p.v. wat niet), en vergeet de rest.
Bepaal bijvoorbeeld voor jezelf dat je IEDERE week 3x traint en dat je daarnaast DAGELIJKS een gezond ontbijt neemt, water drinkt en een kleine salade eet.
Dat zijn 4 afspraken die zéker te overzien zijn.
Je zult merken dat het dan veel gemakkelijker is om consequent actie te ondernemen, omdat je er niet telkens helemaal uit ligt en weer opnieuw moet beginnen. En dat is nu precies waar het om draait, want alleen actie zorgt voor resultaat.
(En tuurlijk, je kunt ook kiezen voor 4 (of 3, of 5, of…) andere afspraken; wat jou helpt!)
Oude gewoontes de deur uit,
nieuwe erin
Liefs, Rianne